20 жовтня тему імунотерапії у боротьбі з раком обговорили лікарі на організованій Лікарнею ізраїльської онкології конференції «Персоналізована таргетна терапія і імунотерапія раку: від фундаментальної науки до клінічного застосування»  . Кращі з кращих, провідні фахівці в області нових методів лікування пухлин, відомі ізраїльські професори і лікарі LISOD виступили основними доповідачами форуму. Авраам Кутен, професор факультету медицини, Technion – Israel Institute of Technology (Хайфа, Ізраїль), розповів які кроки потрібно здійснювати кожній українській жінці, щоб уберегтись від недуги та уникнути радикальних наслідків раку молочної залози

Яким ви бачите вирішення проблеми раку молочної залози в майбутньому?

— Речі які потрібно зробити першрочергово, і які нічого не коштують, і не забирають багато зусиль — це постійно бути на сторожі і знати, що рак грудей виліковний, якщо його виявити на ранній стадії лікування проходить просто і легко. Ми повинні просувати серед населення застереження  про цю проблему. Це і центу не коштує. Сконцентруватись потрібно на пропаганді. По-друге, в Україні необхідно розвивати скринінгові програми, особливо серед жінок. Бо в усьому світі смертність жінок від раку грудей знижується. Як ви бачите, я навіть не зазначаю ані таргетної, ані імунної терапії. Я наголошую на скринінгових програмах і на мамографії. Це не так дорого коштує, якщо порівняти вартість скринігових досліджень та лікування на пізніх стадіях захворювання дороговартісними препаратами. Звичайно, краще інвестувати у профілактику та скринінги і виявити проблему ще до того, як черга дійде до новомодних ліків.

Якщо виявлення недуги відбувається на ранній стадії, тоді роблять обмежене хірургічне втручання і немає необхідності застосовувати радикальні методи. Річ в тім, що в Україні дуже багатьом жінкам  роблять мастоктомію. Разом з тим, можна зробити місцеве хіріргічне втручання і використати сучасну методику радіотерапію, щоб запобігти   застосуванню мастоктомії. Відверто кажучи, у Ізраїлі не так часто можна зустріти мастоктомію, лише у крайніх випадках, а зазвичай це місцеве хірургічне втручання з подальшою радіотерапією, що є наслідком скринінгових програм, бо ми виявляємо недугу на ранніх-ранніх стадіях.

Добавить комментарий