Мейра Авраама, натуропат ND, клінічний фітотерапевт, фахівець з ортомолекулярная харчуванню, член Асоціації натуропатів Ізраїлю продовжує цикл матеріалів, підготовлених спеціально для БФ Квітна про проблеми онкозахворюваності, методах лікування і запобігання недуги.

Тривалий стрес впливає на появу раку і його розвиток. Метастази здатні переміщатися всередині організму, незважаючи на імунну систему, значить, здорові клітини організму їм в цьому сприяють. А це неможливо без головної причини хвороби — стресу. Нове дослідження американських вчених показує, що активація майстер-гена ATF3 є важливою частиною процесу адаптації клітин до стресу і може бути залучена в поширенні метастаз. Американське онкологічне товариство говорить про те, що метастази є найбільш серйозною проблемою при лікуванні раку.

Робота, опублікована в Journal of Clinical Investigation групою авторів з Університету штату Огайо (Wolford et al., Transcription factor ATF3 links host adaptive response to breast cancer metastasis) описує ген, який пов’язує стрес і розвиток раку. Ген ATF3 вбиває здорові клітини. Якщо клітина відчуває сильний стрес, в ній активується ATF3, що призводить до її загибелі. Однак дослідники помітили, що цей же ген часто прокидається в імунних клітинах у хворих на рак грудей. Причому рівень його активності збігався з погіршенням клінічного прогнозу: чим активніше був ATF3, тим менше залишалося шансів вижити. Так ген вбиває клітини імунної системи.

Одна з функцій імунітету — знищувати ракові клітини. Коли організм перебуває в стані стресу, з’являється ризик того, що в імунних клітинах активується ген ATF3, який знищує імунні клітини і послаблює імунний захист. Тому стрес, як відомо, посилює хвороби — не тільки онкологічні, а й інфекційні. І хоча експерименти проводилися лише з одним видом раку, не виключено, що цей же ген забезпечує легке і швидке метастазування і в інших типах пухлин.

Одним з важливих способом профілактики стресу, є антистресова система харчування.

Основні рекомендації:

Відмовитися від цукру і солодощів — шоколад, цукерки, випічка.
Високий рівень цукру в крові веде до посиленої роботи інсуліну, який сприяє розвитку запалень і підвищенню рівня кортизолу.

Вживати в їжу цільні злакові та бобові. Містять складні вуглеводи, клітковину, вітаміни групи В, необхідні для врівноваження нервової системи

Зменшити вживання кави. Велика кількість випитої кави сприяє викиду гормонів стресу — кортизолу, адреналіну і норадреналіну. Ці хімічні речовини збільшують частоту пульсу, кров’яний тиск і психічне напруження. Сплеск гормонів стресу через випиту чашки кави перед їжею перешкоджає процесу травлення.

Вживати в їжу продукти, що містять омега 3 — лосось, насіння Чіа, насіння льону, волоські горіхи.

Омега-3 жирні кислоти можуть допомогти вам адаптуватися до стресу. До того ж, вони знижують рівень пов’язаних зі стресом ушкоджень у всьому організмі, спровокованих окислювальним процесом.

Виключити з їжі напівфабрикати, що містять підсилювачі смаку, ароматизатори, барвники, консерванти. Харчуватися натуральною їжею, приготовленою вдома. Більше зелені і свіжих овочів, що містять антиоксиданти і необхідні вітаміни.
Заспокійливий чай з лікарських трав — меліса, пасифлора, луїза, ромашка. Змішати в рівних пропорціях. 1 ч л на склянку окропу. Пити протягом дня.
Дотримуватися режиму дня. Їсти 5 раз в день — 3 основні прийоми їжі і 2 перекушування.

Добавить комментарий