purim_1_650x410-604x270

Сьогодні, 1 березня, іудеї усього світу відзначають Пурим. Це свято відзначається, відповідно до біблійної книги Есфири на згадку про порятунок євреїв в Перській імперії понад 2400 років тому, в період правління царя Ксеркса.

Історія свята

Назва цього свята «пур» означає жереб, за допомогою якого радник царя Аман визначив день — 13 адара, коли слід було винищити євреїв Персії.

Причиною такого наказу стало небажання євреїв «стати навколішки» перед радником царя — Аманом. Той поскаржився цареві на гордість і неповагу іудеїв і запропонував навіть пожертвувати в казну 10 тисяч срібняків за те, що цар призначить день, коли можна буде вбити усіх євреїв.

Указ про геноцид був підписаний. Але виникла проблема, цар не знав, що його дружина Естер теж єврейка. А її родич Мордехай, який проводив дні і ночі біля палацу і теж не бажав схилитись перед Аманом, одного разу почув розмову двох стражників, що задумали вбити царя. Після того, як він розповів про їх намір, злочинців схопили, а його вчинок відзначили в палацовій книзі.

Коли у царя була безсонна ніч, йому читали ці книги. Дізнавшись з книги, про свого рятівника, якого ще й не було винагороджено, цар покликав Амана і запитав, як слід вчинити з людиною, якій він багато чим зобов’язаний.

Аман же помилково вирішив, що цар хоче нагородити його і сказав, що таку людину треба обдарувати дорогим одягом, посадити на доброго коня і провести по вулицях столиці, голосно оголошуючи: «Так поступає цар з тими, хто помагає йому».

Царю така ідея сподобалася, і він наказав Аману нагородити Мордехая саме так. Радник розлютився, адже він вже вибрав дерево, на якому збирався повісити непокірного єврея.

Мордехай поговорив з Естер і розповів про плани Амана. Родич попросив царицю зробити все для порятунку євреїв.

Під час бенкету, на який Естер запросила царя і Амана, Агашверош пообіцяв виконати будь-яке її бажання. Кинувшись царю в ноги, Естер стала благати його скасувати указ про винищення євреїв. Цар розгнівався на Амана і наказав повісити його на тому самому дереві, на якому він збирався повісити Мордехая.

Так склалося, що указ свій цар скасувати не міг, тому видав новий: євреям дозволялося захищати своє життя і своє майно і забирати, в разі перемоги, майно того, хто на них нападав.

З тих пір два дні після цієї дати стали днями веселощів і святкування.

Традиції свята

Пурим вважається найвеселішим іудейським святом. В єврейських громадах проводяться театралізовані вистави, карнавальні ходи, прийнято посилати знайомим святкове частування.

Традиційним частуванням цього свята є маленькі трикутні пиріжки з джемом і маком. Їх називають гоменташі, що означає «вуха Амана».

Напередодні свята в синагогах читають «Сувій Естер» і при кожному згадуванні імені Амана стукають тріскачками.

Добавить комментарий