в онко дисмпансере

Вперше проведено операцію по заморожуванню метастазів у печінці. Лікар Євген Соломонов, завідуючий хірургічним відділенням лікарні «Зів», ввів рідкий азот у ракові клітини – й вони зникли

60-річний чоловік з півночі Ізраїлю вже кілька років боровся з раком товстої кишки, нещодавно хвороба дала метастази в печінку. Консиліум призначив хворому кріотерапію – заморожування ракових клітин за допомогою розробленого ізраїльською компанією IceCure Medical з Кейсарії спеціального приладу.

У процесі кріотерапії лікар вводить в уражений раком орган одноразову голку та вприскує рідкий азот при температурі 196 градусів нижче нуля.

Утворена крижана кулька виморожує ракові клітини, що знаходяться поруч без шкоди для ураженого органу і без болю для пацієнта.

«Нова технологія дозволяє знищувати уражені клітини холодом, замість того щоб вирізати частину органу, – розповів л-р Євген Соломонов, що першим в Ізраїлі виконав цю операцію. – Таке лікування може замінити хірургічне втручання – у всякому разі в певних ситуаціях. Заморожена область обмежена, тому для організму шкода мінімальна. Новий метод дозволяє повністю очистити печінку від ракових клітин».

Екстремальний холод дозволяє ліквідувати ракову тканину певної щільності й уникнути видалення здорових тканин органу або навіть цілого органу. Жодна тканина, чи то здорова, чи уражена раком, не може встояти при такій низькій температурі. При уприскуванні рідкого азоту утворюються кристали льоду, які розривають клітинну мембрану ракової тканини з подальшим її відмиранням, після чого за справу беруться лейкоцити – вони очищують організм від мертвих ракових клітин.

Нещодавні дослідження показали, що після кріотерапії імунна система відроджується й нейтралізує ракові клітини, що залишилися. Методика була раніше випробувана на хворих на рак грудей та нирок, в Ізраїлі її вперше застосували для лікування раку печінки. Цей вид пухлин вважається небезпечним для хворого і вельми складним у лікуванні.

Перед початком кріотерапії л-р Соломонів видалив частину ракової пухлини – ту, до якої було складно підступитися, – а решту виморозив для знищення метастазів. У простіших випадках операція проводиться навіть без наркозу та розрізів, і пацієнта можна виписувати через кілька годин після процедури.

Тим не менше необхідно переконатися, що хвороба не повернулася, тому раз на кілька місяців пацієнт повинен проходити магніто-резонансну терапію (MRI) – подібно до всіх хворих, що відновлюються після онкологічної операції.

Компанія IceCure Medical займається розробкою та виготовленням приладів для лікування пухлин, доброякісних і злоякісних. Прилад кріотерапії отримав сертифікат FDA – Федерального управління США по контролю за ліками і дозволений до застосування в Ізраїлі. Деякі лікарні Ізраїлю вже закупили такі прилади.

Перша операція була проведена в лікарні «Зів» у Цфаті.

Джерело

Добавить комментарий