02_1-6_lab_issledovaniya(800х533)

Вчені не могли зрозуміти, чому в деяких випадках рак молочної залози стає резистентним до антибіотиків і не піддається лікуванню. Відповіддю на це питання може стати мас-адгезивний білок – фібронектин.

Один з найбільш поширених видів раку молочної залози – естроген-рецептор позитивний (ER-позитивний), який зустрічається в 70% з усіх випадків раку молочної залози.

Жінкам з ER-позитивною формою раку молочної залози зазвичай призначають лікування, яке знижує рівень естрогенів або перешкоджає активності рецепторів.

Та приблизно третина таких пацієнтів стає резистентною до лікарських засобів і, отже, з меншою ймовірністю отримують користь від лікування. До сьогоднішнього дня вчені не могли знайти пояснень стійкості раку до лікарських препаратів.

Вплив фібронектину

Розгадкою стало дослідження доктора Росіо Сампайо з Національного університету Сан-Мартін в Аргентині. Росіо Сампайо вивчав вплив мас-адгезивного білка фібронектину, так званого молекулярного клею, на оточуючі його клітини.

Біологічна роль фібронектину обумовлена його участю в процесах очищення біологічних середовищ організму від чужорідних речовин і мікроорганізмів. Але в ракових клітинах ці молекули виходять з-під контролю.

Дослідження, опубліковане в Journal of Cell Biology, показало, що коли ракові клітини піддавалися впливу фібронектину, активність ER-позитивного підвищувалася.

У нормальній клітині рецептори естрогену часто «з’їдаються» лізосомами, але в клітині раку молочної залози вони захищені фібронектином і продовжують розвиватися.

Як це може допомогти

Сампайо вважає, що фібронектин може бути відсутньою частиною головоломки, яка дозволяє клітинам раку молочної залози бути стійкими до загальноприйнятих ліків гормональної терапії, націленим на рецептори.

Розробка нових препаратів, які здатні вплинути на зв’язок між фібронектином і рецепторами естрогену, дозволить справлятися зі стійким до лікування раком молочної залози.

Незважаючи на те, що необхідно провести ще ряд досліджень, перш ніж робити конкретні висновки, ці дані можуть бути ключем до форми раку, яка погано піддається лікуванню.

Джерело: MedicalNewsToday

Добавить комментарий