ne

24 травня 2018 року в JAMA Oncology було опубліковано дослідження ініційоване WHI (Women’s Health Initiative), в якому порівнювалася тривалість та якість життя жінок, які вживали жирну їжу з показниками життя жінок, які дотримувалися дієти з низьким вмістом жирів. Всі досліджувані жінки знаходилися в періоді постменопаузи й перемогли РМЗ.

Дослідження показало, що жінки в постменопаузі, які обмежують себе у вживанні жирної їжі з більшою ймовірністю житимуть ще десять років після поставленого їм діагнозу РМЗ, ніж ті, які не дотримуються дієти.

У дослідженні взяли участь 1 764 жінки в постменопаузі. За ними спостерігали протягом 11,5 років після діагностування у них РМЗ.

1093 досліджувані жінки не дотримувалися дієти, в той час як, 671 – не їла продукти з високим вмістом жиру.

Протягом досліджуваного періоду 516 жінок померло. Більшість з них – жінки, які не стежили за правильним харчуванням.

  • Від раку молочної залози померли: 10% жінок, які дотримуються дієти і 11% жінок, які їли звичайну їжу;
  • Від хвороби серця померли: 4% жінок, які дотримуються дієти і 6% жінок, які їли звичайну їжу;
  • Від інших видів раку померли: 5% жінок, які дотримуються дієти і 6% жінок, які їли звичайну їжу.

Виживання жінок, які дотримувалися правильного харчування була вищою за всіма показниками.

Через десять років після поставленого діагнозу вижили: 82% жінок, які дотримуються дієти і 78% жінок, які не дотримуються дієти.

«Наше дослідження демонструє, що жінки в постменопаузі, які перемогли РМЗ й дотримувалися дієти з низьким вмістом жирів, жили довше», – говорить Роуен Члебовскі, професор кафедри медичної онкології і терапевтичних досліджень в місті Хоуп, головний дослідник WHI.

Джерело: BREASTCANCER.ORG

Добавить комментарий