2-16

Дієта може впливати на колонії мікробів не лише в кишечнику, але й в таких органах, як жіночі груди.

До такого висновку прийшли вчені медичної школи Wake Forest в Північній Кароліні, порівнявши вплив західних і середземноморських дієт на бактерії та біологічно активні сполуки в молочних залозах мавп.

Нещодавні дослідження показали, що жіноча молочна залоза, подібно кишківнику, має свій власний специфічний мікробіом або унікальну популяцію мікробів.

Також вчені з’ясували, що в злоякісних пухлинах грудей рівень лактобактерій значно нижчий, ніж у доброякісних утвореннях молочної залози, вказуючи на те, що ці бактерії можуть бути «негативним регулятором РМЗ».

Існує думка, що середземноморська дієта, багата фруктами, горіхами, овочами, бобовими, рибою і оливковою олією, знижує ризик виникнення РМЗ, а типова західна дієта, з високим вмістом жиру, напівфабрикатів і цукерок, навпаки збільшує його.

Щоб підтвердити або спростувати цю інформацію вчені провели дослідження на макаках, так як контролювати їх раціон досить просто, а модель молочних залоз тварин схожа з людською.

У ході експерименту, який тривав 31 місяць, дослідники годували 40 дорослих самок мавп різними дієтами. Одна частина тварин їла лише середземноморську дієту, а інша – лише західну.

Дослідження показали, що у тварин, які вживали продукти середземноморської кухні, рівень лактобактерій в організмі в 10 разів перевищував показники макак, яких годували західної дієтою.

Також у перших піддослідних були високі показники бактеріальної активності, які зменшують ризик розвитку РМЗ.

Результати досліджень продемонстрували безпосередній впливу дієти на здоров’я молочної залози.

Джерело: MedicalNewsToday

Добавить комментарий