3-28

Вчені стверджують, що пізні вечері такі ж небезпечні для організму, як і вживання «шкідливої» їжі й можуть спровокувати рак молочної залози та рак простати.

Згідно з дослідженням, яке було проведено в Барселонському інституті глобальної охорони здоров’я в Іспанії, вживання їжі після 21:00 або менше ніж за дві години до сну може підвищити ризик розвитку раку.

У дослідженні взяли участь 872 здорових чоловіка і 621 – з раком передміхурової залози, а також 1 321 здорова жінка і 1205 – з раком молочної залози. Було вивчено спосіб життя, звички, раціон і час вживання їжі, а також хронотип учасників дослідження.

Відповідно до висновків дослідження, люди, які вечеряли до 21:00 або не пізніше ніж за дві години до сну на 20% рідше хворіли на рак молочної залози і рак простати, ніж учасники, які вечеряли і незабаром лягали спати.

«Наше дослідження показує, що дотримання добових схем харчування безпосередньо пов’язано з меншим ризиком розвитку раку», – розповідає головний автор дослідження Маноліс Когевінас.

Результати вражаючі, але дослідник Дора Ромагера, поки обережна у висновках: «Необхідно провести ще безліч досліджень на людях, щоб зрозуміти причини цих висновків, але все, здається, вказує на те, що час сну впливає на нашу здатність засвоювати їжу».

 

Джерело: MedicalNewsToday

Добавить комментарий