3-38

Існують чотири поширені міфи про рак молочної залози, які можуть вплинути на профілактику й лікування найбільш поширеного виду раку у жінок.

Перший міф – немає ракової спадковості – немає ризику захворіти на рак.

Якщо ніхто з рідних не хворів на ракові захворювання – це ще не означає, що жінка не ризикуєте захворіти на РМЗ.

«Гени, що викликають мутації клітин, зустрічаються в 10% жінок хворих на рак молочної залози, – розповідає доктор Парвін Педді, онколог Каліфорнійського університету Лос-Анджелеса, – лише тому, що ніхто у вашій родині не хворів на рак молочної залози не означає, що ви не можете його отримати. Майже 90% хворих на рак молочних залоз на мають «сімейних онкологічних історій».

Другий міф – цукор безпосередньо викликає рак молочної залози.

«Вживати прості або швидкі вуглеводи однаково шкідливо всім людям, але цукор не викликає рак молочної залози або будь-який інший рак, зокрема, – стверджує доктор Педді, – тому немає причин у своєму раціоні цілковито відмовлятися від цукру».

Однак, щоб знизити ризик розвитку раку, жінкам необхідно здебільшого їсти овочі, фрукти та цільні злаки. Також їм потрібно скоротити споживання червоного й обробленого м’яса та солодощів.

Третій міф – знизити ризик виникнення раку молочної залози неможливо.

Доктор Парвін Педді стверджує, що здоровий спосіб життя збільшує шанси будь-якої жінки не захворіти на рак: «Насправді, фізичні вправи, обмеження у вживанні алкоголю і відмова від шкідливих звичок значно зменшують ризик розвитку раку молочної залози».

Четвертий міф – рак, виявлений на ранніх стадіях, не змінить кінцевий результат лікування.

«Коли пацієнтка приходять в мою клініку з діагнозом – рак молочної залози початкової стадії, я дійсно можу допомогти вилікувати її захворювання. Коли у жінки виявляють рак на більш пізній стадії, шанси на її одужання значно нижчі», – розповідає доктор Педді. – Тому важливо своєчасно робити маммограмму. Це дозволить зловити хворобу на ранній стадії й повністю вилікувати її».

 

Джерело: HealsDay

Добавить комментарий