original-1299505098

Жінки, які подолали рак молочних залоз, нажаль, частіше страждають на переломи кінцівок в наслідок остеопорозу, аніж люди, які не хворіли на рак. Вивчаючи причини й способи вирішення цієї проблеми, лікарі дійшли висновку, що високе споживання соєвих продуктів та фізичні вправи позитивно впливають на міцність кісток й знижують ризики переломів.

Часто методи лікування раку молочних залоз викликають передчасну менопаузу й зниження мінеральної щільності кісток. Це призводить до більшої частоти переломів, пов’язаних з остеопорозом, пише журнал JNCI Cancer Spectrum.

Вчені з Шанхаю вивчили вплив ІМТ (індексу маси тіла), фізичних вправ і споживання соєвих продуктів на частоту переломів кісток у пацієнтів, які подолали рак молочних залоз.

Вони дослідили показники 4139 пацієнтів, які подолали рак молочних залоз 0-III стадій, де 1987 жінок знаходилися в репродуктивному або перименопаузальному періодах та 2152 пацієнтів у постменопаузі.

10 років спостережень показали, що переломи в наслідок остеопорозу мали 2,9% жінок в репродуктивному або перименопаузальному періодах й 4,4% жінок в постменопаузі.

Виявилося, що жінки, які регулярно споживали соєві продукти (тофу, соєве молоко, соєві боби й соус) та регулярно робили фізичні вправи, на 77% менше ламали кістки в наслідок остеопорозу. Все тому, що у сої містяться ізофлавони, які збільшують мінеральну щільність кісток.

Висновок вчених: вживання сої та фізичні вправи суттєво знижує ризик переломів у жінок, які подолали рак молочних залоз.

Добавить комментарий