1333

Йом Кіпур (День очищення, Судний день) – в іудаїзмі найважливіший зі свят, день посту, покаяння і відпущення гріхів. Відповідно до Талмуда, у це свято Всевишній остаточно вирішує долю людини на майбутній рік. Традиційне побажання: «Щоб Ваше ім’я було вписане у книгу життя і скріплене печаткою».

Історія свята

Згідно з єврейськими переказами, у цей день Мойсей повернувся з гори Синай, де молився про прощення свого народу, і приніс нові кам’яні Скрижалі Заповіту. В Йом Кіпур євреї присвячують себе очищенню від скоєних гріхів, молитви й роздуми.

Традиції свята

Свято Йом Кіпур – один із основних віх єврейського календаря. Саме Йом Кіпур, згідно з традицією, підводить риску під десятиденним періодом, коли над кожною людиною вершиться вищий суд, оцінюються всі його діяння за минулий рік, визначається доля на рік прийдешній.

У єврейське свято Йом Кіпур Господь записує в книгу життя всі хороші й погані справи людей і вирішує, проживе людина цей рік чи ні. Євреї завжди думали про те, дасть Господь їм ще рік життя чи ні.

Підготовка до Йом Кіпур починається заздалегідь, з Нового року й триває 10 днів, точніше 9, оскільки десятий день – це і є саме свято. Напередодні свята потрібно зробити обмивання і вдягнути білий одяг, що уособлює чистоту. Забороняється будь-яка робота, навіть вмивання і розчісування, можна лише омити кінчики пальців.

Широко поширений ритуал капарот (обряд спокутування), коли вимовляється ритуальна формула «Хай буде це моєю спокутою …» і живу курку або півня крутять над головою. Після здійснення обряду птицю відносять до Шойхет (Різника)єзнику), і дарують її або її приблизну вартість бідним.

У цей день за традицією кожен одружений чоловік запалює вдома сімейну свічку, «свічку життя» (нер хайім), яка буде горіти до кінця свята. Всі люди повинні посміхатися і говорити один із одним тільки привітно, втім, це рекомендується робити цілий рік.

Пост Йом Кіпур – строгий та важливий. У цю дату Всевишній простив єврейському народу гріх золотого тельця і з тих пір він став Днем Спокути. Йом Кіпур називають також «суботою субот». У цей день діють п’ять заборон – на їжу і питво (протягом 25 годин), умовно, намазування шкіри, носіння шкіряного взуття і подружня близькість. Це також день сповіді й поминання померлих.

 

Джерело: ЛІГА

Добавить комментарий