cms-image-000000231

Різдво — свято, яке завжди приносить радість усім православним віруючим. Коли на світ з’явився Ісус, радість вселенського масштабу зійшла на всіх віруючих. Адже був народжений Спаситель, покликаний пожертвувати собою заради загального благоденства. З найдавніших часів жителі планети шанували таке свято, як Різдво Христове. В Україні святкують Різдво 25 грудня, за григоріанським календарем, та 7 січня, за юліанським календарем.

На свято люди влаштовують веселі гуляння, ходять по домівках з піснями, прославляючи Христа. Вітальні слова в цей день звучать так: «Христос народився! Славімо Його!»

У свята є чимало традицій та звичаїв, наприклад, дарувати подарунки і влаштовувати застілля.

Історія свята

Православна традиція вшановує Різдво, як одне з фундаментальних свят християнства. Для католиків, наприклад, це свято займає найголовніше місце у церковному календарі. Історичні корені святкування Різдва відносяться до періоду, коли на світ з’явився Ісус Христос. Докладний опис цієї радісної події є в Євангелії, і початок своєї історії бере з указу Кесаря. Він наказував провести перепис населення, а всі громадяни повинні були знаходитися на своїх малих Батьківщинах. Оскільки чоловік Марії, Йосип, народився у Вифлеємі, він змушений був здійснити подорож у рідні місця. Звичайно, разом з чоловіком вирушила і вагітна Марія.

katolycke_rizdvo_900

Але наплив людей до Віфлеєму не залишив для ночівлі жодного будинку, тому подружня пара змушена була розміститися в хліві, де жили вівці. Саме тут у Діви Марії почалися пологи, і саме в цьому хліві видав свій перший крик Ісус. Для привітання Христа в хлів спочатку прийшли пастухи, а вже потім прийшли волхви з дарами. Ці стародавні мудреці йшли за Зіркою, яка привела їх до ясел з божественним немовлям. Віфлеємська зірка засяяла в той момент, коли сталося непорочне зачаття.

Традиції  святкування в Україні

За давньою традицією, належне різдвяне святкування починається ще ввечері напередодні Різдва з духовних і матеріальних приготувань. Вечір цей зветься Святим чи Свят-Вечором, або ж Навечір’ям Різдва Христового, що припадає на 6 січня.

Свята Вечеря — це спільна вечеря всього роду. Навіть мертві родичі і безвісти зниклі – всі мають у цей вечір зібратися разом, щоб трапезувати цілим родом. У пам’ять про своїх мертвих родичів люди ставили для них кутю та узвар на вікнах та розкидали варений біб по кутках.

1090854

Окрім смачної їжі та подарунків, необхідно пам’ятати й про святість свята, обов’язково відвідати храм, і піднести молитви до Діви Марії й Сина Божого. Стіл і дім найкраще прикрасити ялиновими гілочками, а також повісити на двері різдвяний вінок.

Символи православного Різдва

Як і будь-яке велике свято, Різдво має свої оригінальні символи. Одним з них є Ялинка, вічнозелена красуня з ароматними гілками. Її прийнято наряджати у кожному будинку, і до Різдва розвішати на ялинкових гілочках фігурки янголів.

Різдвяний вінок

Слід зазначити, що різдвяний вінок теж займає ключові позиції серед різдвяних символів, і з його допомогою декорують двері або святкові столи. У багатьох країнах вінок носить назву Адвент. Для оформлення вінка використовують ялинові гілки, красиві стрічки, іграшки й навіть невеликі свічки. Роблять вінок круглої або овальної форми, а в центрі розміщують зірку, як символ Віфлеємської зірки.

51_main

Віфлеємська зірка

На верхівці ялинки обов’язково ставлять зірку, як символ тієї самої красуні, що вказала на ясла з Христом. Зірка завжди прикрашає маківку ялинки, нагадуючи про Народження Христа, і радісну подію для всіх християн.

 

Джерело: ВСВІТІ

 

Добавить комментарий