_name - Сделано с помощью PosterMyWall - 2020-06-03T230800.708

Часто «корпоративна культура» постійних дедлайнів та перепрацювань в компаніях змушує працівників засиджуватися на робочому місці допізна, хворими приходити на роботу й на вихідних вирішувати робочі питання, нехтуючи часом на особисте життям. Такий токсичний мікроклімат на роботі називається «презентеїзмом».

Феномен презентеїзму вперше розпочали вивчати в США. Дослідники дійшли висновку, що через високий рівень конкуренції, завищених вимог на роботі, працівники починають нехтувати своїм здоров’ям та родиною заради виконання поставлених завдань.

Але така саможертовність дуже швидко призводить до фізичного виснаження, емоційного вигорання та зниження продуктивності. Адже час на родину та особисте життя, «відібраний» роботою, людина починає компенсувати вже у робочий час, а проблеми зі здоров’ям зменшують ефективність праці. Окрім цього постійне перебування на роботі сповільнює розвиток працівника, призводить до напруження стосунків та погіршення атмосфери у колективі.

Дослідники підрахували, що через презентеїзм продуктивність працівників падає на 60%.

Та найгірше – презентеїзм може стати причиною раптової смерті на робочому місці.

Через перепрацювання та відвідування роботи за будь-яких умов сотні молодих японців щороку помирають за робочим столом.

Основні причини презентеїзма

  • Надмірні вимоги керівництва до своїх підлеглих (завищені планки та дедлайни);
  • Низький рівень комунікації між керівником та співробітником (відсутність обговорення проблеми);
  • Відсутність корпоративної гнучкості (контроль приходу й уходу з роботи);
  • Негласне правило «вчасно йдеш – мало працюєш»;
  • Менталітет країни (звичка до перевиконання «п’ятирічки»).

Приклади й уроки протидії презентеїзму

Google, Amazon та Ap­ple створили для своїх співробітників гнучкий графік, який дозволяє виконувати роботу коли їм зручно, коли вони мають настрій і натхнення. Працівники приходять і йдуть з роботи у зручний для себе час.

Також корпорації подбали, аби все необхідне було поруч: в офісах розміщені кафе, встановлені душові кабіни й тренажерні зали, а неподалік розташовані медамбулаторії для співробітників. Окрім цього, за потреби, працівники виконують роботу віддалено.

Новозеландська компанія Per­pet­ual Guardian дозволила співробітникам планувати об’єм завдань, терміни їх виконання та графік відвідування офісу самостійно.

Такий підхід дозволяє працівникам підлаштуватися під свої біоритми й виконувати роботу в період найбільшого емоційного підйому, орієнтуватися на якісне досягнення результату, а головне – залишатися вдома, якщо захворів.

Та якими б яскравими не були приклади світових бізнес-гігантів, найбільший урок людство отримало від пандемії COVID-19, яка змінила легковажне ставлення людей до свого здоров’я й хворого героїзму на роботі, а також продемонструвала реальні можливості віддаленої роботи й справжню залежність працездатності від прогулянок на свіжому повітрі.

Добавить комментарий