55764112_2314344565263644_1467485356042485760_n

Неможливо збільшити виживаність хворих на рак людей, надаючи їм лише адресну допомогу. Розуміючи це, благодійні організації розвинених країн роблять акцент на вивченні захворювання, його попередженні та ранній діагностиці. Спираючись на позитивний досвід США та Європи, подружжя Уріель і Рифка Штерн заснували перший в Україні благодійний фонд, який спеціалізується на порятунку мільйонів жінок одночасно.

З якими труднощами зіштовхується філантропія в Україні, що необхідно міняти в благодійній системі країни і чому нам варто повчитися у розвинених країн, розповів засновник Благодійного фонду «Квітна», засновник громадської організації «Небокрай», громадський діяч Уріель Штерн.

ТРУДНОЩІ БЛАГОДІЙНОСТІ

Раннє попередження захворювання полягає в профілактичному обстеженні жінок. Але лише одиниці держав можуть осилити таке фінансове навантаження як масове обстеження здорових жінок. Тому у кожній розвиненій країні є фонди, які займаються запобіганням ракових захворювань, закликаючи жінок думати про своє здоров’я і самостійно проходити обстеження.

В Україні до появи «Квітни» не існувало подібного фонду. Це пов’язано з тим, що у організації, яка займається просвітницькою діяльністю, немає такого фінансування як у фондів, що займаються збором грошей на лікування хворих. Навіть більше, абсолютно немає підтримки від, здавалося б, зацікавлених сторін – фармкомпаній і компаній, які займаються обладнанням по ранньому виявленню раку молочної залози.

/В усьому світі виробники фармпрепаратів або
онкообладнання допомагають і детально звітують,
що корисного вони зробили для суспільства.
Це правило гарного  тону/

В Україні ж тривалі роки панував диктат і монополія певних постачальників, які націлені лише на фінансове обдирання нещасних онкохворих. А українське суспільство, на жаль, не спонукало великі компанії та цільових виробників займатися підтримкою хворих на рак і благодійністю.

Окрім цього українці, незважаючи на свою чуйність, звикли допомагати лише адресно. Адже завжди хочеться врятувати хвору дитину або знати, що якась жінка залишилася жива завдяки тобі.

/Допомогти всім хворим неможливо – це утопія.
Необхідно спрямувати зусилля на порятунок всіх українок/

72529983_2685381084826655_5970997791281905664_n

СИЛА ПІДТРИМКИ

Створюючи фонд, я знав про ці труднощі, але також розумів, що хтось повинен це робити. Тому я порадився зі своїми духовними наставниками, вони мене благословили, і я взявся за цю місію.

Крім цього я усвідомлював, що у такій організації мінімальні репутаційні втрати. Немає великого обороту грошей – нічого красти. А я дорожу своєю репутацією.

Велику роль також відіграла підтримка дружини, рідних і близьких друзів, які допомагають мені з першого дня заснування «Квітни» як морально, так і матеріально.

РУЙНУВАННЯ СТЕРЕОТИПІВ

За чотири роки від дня заснування фонду нам вдалося привернути увагу суспільства, медиків і багатьох компаній, які згодом стали нашими партнерами, до проблеми профілактики раку грудей.

/Що насправді дуже складно, оскільки не всі
люди усвідомлюють, що плакат соціальної реклами
допомагає врятувати життя відразу тисячам жінок/

Окрема подяка державним і міським організаціям усіх регіонів країни за цілковиту підтримку та допомогу в поширенні соціальних кампаній.

Також приємно, що в останні роки почала змінюватися на краще ситуація в медицині. З’явилися прямі закупівлі препаратів, ініційовані Міністерством охорони здоров’я, онкохворі почали отримувати ліки за, скажімо так, реальними цінами, а деякі процедури огляду жінок стали безкоштовними. Окремий плюс української медицини – відносно дешева діагностика. Як державна, так і приватна.

Але поки великий бізнес не почне допомагати країні, дослідженням і соціальним програмам проблему раку неможливо буде вирішити. Україні потрібні меценати і філантропи.

60755411_2401723589859074_4505692367365341184_o

МІСІЯ БЛАГОДІЙНОСТІ

Я дуже пишаюся своєю командою! Далеко не всі можуть працювати в організації, що займається такою проблемою. Багато талановитих людей відмовилися працювати в «Квітні» лише тому, що не хочуть чути про рак.

Люди, які зібралися в нашому фонді, розуміють свою соціальну місію, перевірені часом і загартовані труднощами. Завдяки їх професіоналізму у фонда прозора фінансова репутація та добре впізнаване ім’я.

Кожна людина приходить у цей світ, щоб зробити його кращим. Я сподіваюся, що завдяки фонду, врятованим життям, мені вдасться зробити світ кращим.

Добавить комментарий