name -    PosterMyWall (14)

Жінки в ремісії, які перенесли інфаркт, інсульт або серцеву недостатність, мають підвищений ризик рецидиву раку молочної залози. Про це свідчать опубліковані в Nature Medicine дослідження.

Дослідження вивчення взаємозв’язку здоров’я серця та протиракової терапії проходило в два етапи.

На першому етапі вчені вивчали імплантовані мишам клітини раку молочної залози, яким індукували хірургічним шляхом інфаркт. Дослідники встановили, що порівняно з клітинами раку молочної залози, які не зазнавали інфаркту, осередки раку молочної залози зростали вдвічі швидше, а ракових клітин було вдвічі більше.

Серцевий напад призвів до збільшення моноцитів Ly6Chi і їх перепрограмування.

Моноцити Ly6Chiтип лейкоцитів, який бореться з інфекцією та допомагає іншим лейкоцитам знищувати ракові клітини.

Збільшення кількості та зміна функцій моноцитів замість того, щоб допомагати імунній системі, знищуючи ракові клітини, тепер пригнічували імунну систему. А коли перепрограмовані моноцити Ly6Chi перейшли в ракову клітину, вона почала зростали та розмножувалися швидше.

Дослідники також виявили, що серцевий напад змінив експресію 235 генів у клітинах імунної системи. Коли експресія гена змінюється, він змінює спосіб функціонування гена. Зокрема, були придушені гени, що беруть участь у зупинці розвитку ракових клітин. Це означає, що раковим клітинам стає набагато простіше рости і розмножуватися.

Ми вважаємо, що серцевий напад якимось чином викликає епігенетичне перепрограмування в геномі”, під час інтерв’ю розповіла співавтор дослідження Кетрін Мур, професор кардіології Школи медицини Нью-Йоркського університету.

У другій частині дослідження вчені вивчали стан здоров’я у 1724 жінок, яким було діагностовано рак молочної залози на ранній стадії. Жодна з жінок до діагнозу не мала проблем із серцем, а з моменту виявлення раку минуло близько дванадцяти років.

З 1724 жінок у 270 виникли певні проблеми з серцем (серцевий напад, інсульт або серцева недостатність) у перші роки після встановлення раку молочної залози. У більш ніж половини з них (59%) виник рецидив раку.

Також вчені вивчали дані жінок, які померл від раку молочної залози. З 1544 онкохворих жінок 168 мали проблеми з серцем після виявлення злоякісної пухлини у молочній залозі. У порівнянні з жінками, які не мали проблем із серцем після діагностики раку молочної залози, піддослідні, у яких був серцевий напад, інсульт або серцева недостатність, на 60% частіше помирали від раку молочної залози.

Я думаю, що існує зв’язок між раком молочної залози та хворобами серця. Жінки, які пережили рак молочної залози, мають підвищений ризик розвитку захворювань серця”, стверджує Мур. — “Переживши рак молочної залози, жінки повинні поспілкуватися зі своїми лікарями щодо ретельного моніторингу факторів ризику серцево-судинної системи”.

Добавить комментарий