name -    PosterMyWall (25)

Дитина отримує від грудного вигодовування користь, яку нічим не можна замінити. Крім поживних речовин та вітамінів, немовля отримує з молоком матері антитіла, які здатні захистити від хвороб. Також грудне вигодовування сприяє сенсорному та пізнавальному розвитку дитини. Користь від грудного вигодовування отримують не лише малюки, а й матері.

Користь грудного вигодовування

Грудне вигодовування має низку переваг для здоров’я малюка:

Грудне молоко матері містить всі необхідні для розвитку та росту дитини поживні речовини та забезпечує повну потребу дитини в поживних речовинах протягом перших 6 місяців життя. З 6 до 12 місяців продовжує задовольняти щонайменше половину потреб дитини в поживних речовинах, а протягом другого року життя — покриває третину цих потреб.

Грудне молоко матері найбезпечніше джерело поживних речовин, вітамінів та енергії для малюка, якщо у матері немає медичних протипоказань для такого вигодовування.

Грудне вигодовування забезпечує захист дитині від хвороб. Воно може дати імунітет дитині на майбутнє від таких небезпечних хвороб як астма та діабет, значно знижує ризик смерті внаслідок діареї, пневмонії та інших інфекційних захворювань. Звертаємо увагу, що грудне вигодовування не здатне захистити дитину від інфекцій, проти яких проводиться щеплення.

Грудне вигодовування сприяє сенсорному та пізнавальному розвитку немовляти, закладає основу для подальшого інтелектуального розвитку.

Грудне вигодовування для дитини це також відчуття безпеки.

Водночас грудне вигодовування корисне не лише для малюка. Для матері грудне вигодовування:

Може допомогти знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу, раку яєчників та раку молочної залози.

Знижує ризик розвитку післяродової депресії та посилює зв’язок матері з дитиною.

Дозволяє робити перерви між вагітностями – гормональний вплив часто викликає відсутність менструацій. Це природний (хоча і не 100% надійний) метод попередження вагітності, відомий як метод лактаційної аменореї (до 90% у перші шість місяців з обов’язковим дотриманням усіх рекомендацій).

А ще грудне вигодовування – це найнадійніший, найбезпечніший та найдоступніший спосіб годування немовляти.

Правила грудного вигодовування та рекомендації для здоров’я та комфорту матері та малюка

Рекомендовано:

  • Прикладати дитину до грудей матері протягом першої години життя немовляти та забезпечити контакт «шкіра до шкіри».

  • Забезпечити перебування матері та новонародженої дитини в одній палаті. Таким чином мама зможе годувати дитину за вимогою. Діти здатні самостійно регулювати кількість молока, необхідну, аби втамувати спрагу і задовольнити потреби в поживних речовинах. Не намагайтеся дотримуватися «графіка годувань».

  • Забезпечити виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців з народження без інших продуктів харчування, навіть води. Грудне молоко містить достатньо рідини для малюка, тому інші напої дитині не потрібні.

  • Не використовувати сумішей без спеціальних рекомендацій лікаря.

  • Не використовувати сосок чи пустушок, якщо можливе виключно грудне вигодовування. Не варто користуватися пляшечками та сосками, бо дитина почне менше і гірше ссати груди, а отже, в матері буде вироблятися менше молока.

  • Поступово вводити прикорм, починаючи з шести місяців, але і продовжувати грудне вигодовування до досягнення дитиною віку двох років.

Джерело: МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

Добавить комментарий