name -    PosterMyWall - 2021-01-26T114559.897

Національна фундація боротьби з раком молочної залози провела наукові дослідження щодо лікування онкологічного захворювання грудей «чоловічими» гормонами — андрогенами.

Гормони естрогени та андрогени є у всіх людей, але у жінок переважають естрогени, а у чоловіків — андрогени. При гормональному раку молочної залози, який трапляється у 80% випадків захворювання, онкоклітини ростуть інтенсивніше у відповідь на естроген.

Отже, лікування передбачає блокування зв’язування естрогену з його рецепторами або гальмування вироблення цього гормону, щоб не “годувати” злоякісні пухлини. Хоча лікування інгібуванням/блокуванням рецепторів естрогену є ефективним для багатьох жінок, близько половини хворих на нього не реагують або ж хвороба рецедивує.

Медики почали використовувати андрогенні препарати для лікування раку молочної залози, але їх припинили застосовувати через побічні ефекти, що викликають маскулінізацію.

Але нове дослідження чітко демонструє, що активація андрогенних рецепторів має потужну протипухлинну активність. Це було видно навіть у зразках пухлин, стійких до інгібіторів рецепторів естрогену, які є сучасним золотим стандартом допомоги.

Професор Уейн Тіллі та доцент Тереза Хікі, автори дослідження, стверджують, що андрогенні препарати дуже ефективні як окремо, так і в поєднанні зі стандартними методами лікування.

Ми надаємо переконливі нові експериментальні докази того, що препарати, які стимулюють андрогенні рецептори, можуть бути ефективнішими, ніж існуючі (наприклад, тамоксифен) або нові (наприклад, палбоцикліб) стандартні методи лікування”, — розповідає професор. — “У випадку останнього, то його можна комбінувати для посилення гальмування росту пухлини”.

Це дослідження демонструє моментальні результати у жінок з метастатичним естрогеновим рецептором раку молочної залози. Включно з хворими , пухлини яких стійкі до сучасних форм ендокринної терапії”, — сказала доцент Тереза Хікі.

Тому розпочалось міжнародне дослідження препарату, який активує рецептор андрогену і водночас не спричиняє маскулінізуючі ефекти у жінок. Тепер андрогенні препарати також будуть досліджені для профілактики раку молочної залози та лікування інших порушень, спричинених естрогеном, де присутні як естрогенні, так і андрогенні рецептори.

Джерело: National Breast Cancer Foundation

Добавить комментарий