зображення_viber_2021-03-04_13-14-45

Наприкінці лютого 2021 року Благодійний фонд “Квітна” здійснив допомогу Науково-дослідній лабораторії експериментальної онкології Національного інституту раку на суму 47 060 грн.

ТОВ “Рекордаті Україна” завдяки сприянню постійного партнера Фонду “Аптеки Доброго Дня” здійснив благодійну допомогу. Благодійний внесок допоміг придбати необхідне обладнання не лише для лабораторії, а також для відділення пухлин грудної залози НІР України, що наразі знаходиться в процесі придбання.

Фонд придбав необхідні комплектуючі та оплатив проведення технічного обслуговування високоточного приладу — проточного цитофлуориметру.

зображення_viber_2021-03-04_13-14-44

У Науково-дослідній лабораторії прилад застосовують для визначення кількості гемопоетичних стовбурових клітин при трансплантації та для проведення моніторингу імунотерапії хворих на злоякісні новоутворення. Проточний цитофлуориметр дозволяє дослідити кількість клітин певної популяції з одночасною детекцією декількох маркерів на одній клітині одночасно.

зображення_viber_2021-03-04_13-15-54

Аби лікарі інституту могли здійснювати пересадку гемопоетичних стовбурових клітин онкологічним хворим пацієнтам, науковці нашої лабораторії визначають кількість цих клітин у периферичній крові та лейкаферезному матеріалі. Морфологічно це зробити неможливо. А проточний цитофлуориметр за хвилину проганяє сотні тисяч клітин і визначає точну кількість потрібних нам гемопоетичних стовбурових клітин”, — розповідає завідувачка науково-дослідної лабораторії, доктор біологічних наук Наталя Храновська. — “Апарату, який знаходиться в лабораторії, більше 10 років. Він відпрацював свій технічний ліміт. Для продовження коректної роботи приладу потрібно замінювати деталі, які швидко зношуються. Та, на жаль, технічне обслуговування не проводилося й обладнання постійно виходило з ладу”.

Для відновлення якісної роботи апарату було замінено три клапани з кабелями VALVE & CABLE ASSY, датчик тиску 10PSI, частину вузлів проточної системи, а також проведено калібрування пристрою.

зображення_viber_2021-03-04_13-14-58

Підтримувати наукові й дослідницькі лабораторії — це дбати про розвиток і майбутнє своєї країни. У прогресивних державах для підприємців, фармкампаній та меценатів за честь фінансувати науку. І ситуація із COVID-19 є свіжим доказом цьому. Адже саме від результатів роботи вчених залежить, як швидко людство подолає пандемію коронавірусу. Це ж саме стосується вивчення та лікування раку. Ми маємо пам’ятати, що наука і медицина ідуть пліч-о-пліч. Перш ніж лікар дасть хворому потрібні ліки, вчений має їх розробити. А для цього науковцю потрібні сучасне обладнання і відповідні умови”, — стверджує засновник Благодійного фонду “Квітна” Уріель Штерн. — “Наша мета — не лише налагодити коректну роботу приладу в лабораторії, але й привернути увагу бізнесу до потреб українських науковців, які, незважаючи на складні умови, продовжують рятувати життя наших громадян”.

зображення_viber_2021-03-04_13-15-16

Останнім часом пристрій часто вимикався і протікав. Ми постійно реанімували й перезапускали його, але розуміли, що будь-якого дня він може взагалі припинити працювати. А зупинка роботи проточного цитофлуориметру — це зупинка трансплантації стовбурових клітин в Національному інституті раку. Тому допомога, яку надав Благодійний фонд “Квітна”, неоціненна і дуже слушна. Тепер прилад працює як новий і може й надалі надавати життєво важливу інформацію для лікування онкологічно хворих діток і дорослих пацієнтів інституту”, — зазначила Наталя Храновська.

Добавить комментарий