name -    PosterMyWall - 2021-03-13T230013.204

Клінічні рекомендації, які базуються на фактичних даних, допомагають лікарям надавати найкращу медичну допомогу своїм пацієнтам. У 2014 році доктор Лука Маринович та професор Нехмат Хуссамі розробили науково обґрунтовані рекомендації щодо хірургічного втручання під час лікування раку молочних залоз. Нещодавно науковці провели дослідження, яке демонструє, що рекомендації допомогли зменшити кількість додаткових (непотрібних) оперативних втручань у пацієнтів з раком молочної залози. Дослідження опубліковане в JAMA Surgery.

Хірургія збереження молочної залози (або лампектомія) є одним із двох основних видів хірургічних втручань, що застосовуються для лікування раку молочної залози на ранніх стадіях. Під час лампектомії хірург прагне видалити всю пухлину, а також кільце здорової тканини довкола пухлини. Потім це кільце, яке називається хірургічним краєм, вивчається лікарем на наявність ракових клітин. Під час цього обстеження лікар наносить спеціальну фарбу на зовнішні краї видаленої тканини, щоб її межу було чітко видно під мікроскопом.

Якщо ракові клітини присутні на зовнішньому краю видаленої тканини, його називають позитивним краєм. У таких випадках, як правило, необхідна додаткова (повторна) операція для усунення залишкових ракових клітин. Якщо на зовнішньому краю видаленої тканини не спостерігається ракових клітин, його називають негативним (чистим) краєм. У такому випадку додаткових операцій, здебільшого, проводити не потрібно.

До 2014 року не існувало чітких вказівок щодо того, що становить позитивну чи негативну ділянку.

Дві провідні професійні організації — Товариство хірургічної онкології (SSO) та Американське товариство радіаційної онкології (ASTRO) — розробили доказову настанову, яка рекомендує “не наносити чорнило на пухлину” для визначення негативного краю. Керівні принципи SSO-ASTRO прагнуть зменшити непотрібні подальші операції для отримання більш широких негативних полів. Додаткове хірургічне втручання зазвичай викликає великий стрес у пацієнта і може призвести до більшої кількості ускладнень.

Доктор Маринович та професор Хуссамі, які допомогли розробити рекомендації 2014 року, нещодавно опублікували великий систематичний огляд, який показує, що ці рекомендації допомогли зменшити непотрібні повторні операції у всьому світі. Упродовж з 2014 року по 2019 рік було розглянуто майже 600 000 випадків.

Хоча необхідно продовжувати спостереження, щоб визначити, чи будуть ці зміни збережені в довгостроковій перспективі, та дослідження вказує на те, що впровадження настанови покращило клінічну допомогу за відносно короткий проміжок часу.

Отримані дані свідчать про те, що рекомендації SSO-ASTRO позитивно вплинули на хірургічну практику лікування ранньої стадії інвазивного раку молочної залози, відіграючи значну роль у зменшенні непотрібних операцій у пацієнтів з раком молочної залози”, — сказав доктор Лука Маринович, провідний автор дослідження.

Добавить комментарий