name -    PosterMyWall - 2021-04-15T194041.040

Аби зменшити ризики розвитку гіпертонії, інсульту та серцевих захворювань, молоді люди повинні активізувати свої фізичні вправи й займатися спортом не менше п’яти годин на тиждень. Про це свідчить нове дослідження під керівництвом дитячих лікарень UCSF Benioff.

У дослідженні взяли участь 5115 добровольців, віком від 18 до 30 років. Науковці спостерігали за піддослідними упродовж 30 років. Учасників запитували про їхні фізичні вправи, історію хвороби, звички куріння та вживання алкоголю. Артеріальний тиск та вагу контролювали разом із холестерином та тригліцеридами.

Гіпертонія відзначалася, якщо артеріальний тиск становить понад 130/80 мм рт. ст.

Коли дослідники розглянули показники 17,9% учасників, які мали достатні фізичні навантаження, то виявили, що ймовірність розвитку гіпертонії у них була на 18% нижча, ніж у піддослідних, які займався спортом менше п’яти годин на тиждень. Ймовірність була ще нижчою для 11,7% учасників, які продовжували займатися спортом до 60 років.

“Результати досліджень показали, що фізичні вправи знижують артеріальний тиск. Тому важливо зосередитись на фізичних вправах, як на методі зниження артеріального тиску у всіх дорослих, вік яких наближаються до середнього”, — сказала автор дослідження Кірстен Бібінс, доктор медичних наук кафедри епідеміології та біостатистики UCSF.

“Підлітки та люди до 20 років зазвичай фізично активні, але ці закономірності змінюються з віком. Наше дослідження припускає, що підтримка фізичної активності в молодому віці, а саме п’ять годин на тиждень, може бути напрочуд важливою”.

“У пацієнтів необхідно не лише регулярно перевіряти артеріальний тиск, рівень глюкози і ліпідів, ожиріння і куріння, але й запитувати їх про фізичну активність, — стверджує інший автор дослідження Джейсон Нагата, доктор медичних наук, підрозділ UCSF, — а програми роз’яснення слід проводити в школах, коледжах, церквах, на робочих місцях, залучаючи громадські організації”.

Джерело: MedicalXpress

Добавить комментарий