name -    PosterMyWall - 2021-04-22T220842.606

Навіть, коли ми, здавалося б, нічого не робимо, наш організм активно трудиться, витрачаючи купу енергії. Калорії згорають під час всіх процесів життєдіяльності: дихання, травлення, кровообігу, підтримання температури тіла, відновлення клітин і тканин, а також розумової діяльності.

 

На роботу різних органів та систем організм витрачає різну кількість енергії:
• скелетні м’язи (25%),
• печінка (25%),
• мозок (20%),
• серце (10%),
• нирки (7%),
• решта органів загалом (13%).

Для нормального самопочуття в середньому жінці потрібно 1200-1400 ккал, а чоловікові — 1400-1600 ккал. Але, якщо організм має додаткові навантаження — фізичні чи розумові, — він потребує також додаткової енергії.

Людині, яка навчається, досліджує, винаходить чи просто багато думає та аналізує потрібно ще 500 ккал в доповнення до щоденного раціону.

Якщо розглядати людину вагою 70 кг, то за півгодини роботи за комп’ютером вона спалить 51 ккал. Навчаючись за партою — 65 ккал. Читаючи сидячи — 42 ккал. Стоячи читаючи — 47 ккал.

Щоб скинути 0,5 кг, потрібно спалити приблизно 3500 ккал. Тобто протягом тижня потрібно щодня витрачати по 500 ккал. У такому випадку людині необхідно розумово напружуватися упродовж багатьох годин без поповнення енергії. Наприклад, читати 6 годин поспіль.

Водночас, коли мозок виконує нову складну для нього роботу, то використовує багато енергії для її опанування. Натренувавшись та вивчивши добре справу, мозку потрібно спалити вже менше калорій, аби виконати її.

З усіх джерел енергії, які до нас надходять — білки, жири, вуглеводи — мозок може використовувати лише глюкозу, що міститься у вуглеводах.

Після 2-3 годин інтенсивної роботи рівень глюкози в організмі падає і ми починаємо гірше виконувати задачі, відволікаючись та здійснюючи помилки.

Аби швидко відновити працездатність, люди вдаються до вживання продуктів, які містять швидкі вуглеводи — солодощів. Здорова їжа у такому разі погано працює, оскільки вуглеводи в ній розщеплюються повільно.

Тож спільно з терміново потрібною глюкозою, організм отримує і надлишок калорій.

Водночас ці калорії спалюють м’язи та інші органи, які працюють у фоновому режимі. Тому для підтримання розумової працездатності та здорової ваги, людина має ще й навантажувати себе фізичними вправами.

 

Джерело: УКРАЇНСЬКА ПРАВДА

Добавить комментарий