name -    PosterMyWall - 2021-05-27T201920.336

У деяких випадках рак молочної залози може не викликати жодних симптомів, та лікар може розпізнати пухлину на мамографії чи УЗД. Скринінг може допомогти виявити онкологію вже на початкових стадіях, які найкраще піддаються лікуванню.

У цій статті ми обговоримо деякі потенційні ознаки та симптоми раку молочної залози, які можуть виникнути у грудях.

Ущільнення або грудочка

грудочкаЗображення: MedicalNewsToday

Рак грудей здатен спричинити зміни та запалення в клітинах шкіри, які можуть призвести до утворення грудочки (ущільнення) в залозі.

Огрубіння шкіри

загрубінняЗображення: MedicalNewsToday

Зміни стану шкіри грудей можуть виявитися симптомами рідкісного типу раку молочної залози — хвороби Педжета.

До цих змін належать:

  • лущення або сухість шкіри навколо соска та ареоли;
  • загрубіння (потовщення) або відчуття грудочки в будь-якій частині залози;
  • свербіж конкретної ділянки молочної залози.

Такі симптоми характерні також і для доброякісних захворювань шкіри, включно з дерматитом та екземою.

Виділення з сосків

виділенняЗображення: MedicalNewsToday

Виділення із соска можуть бути різними: помірними або рясними; прозорими, жовтого, молочного, зеленого чи червоного забарвлення.

Нормою вважають виділення із грудей молочного кольору під час лактації. У будь-яких інших випадках варто звернутися до лікаря-мамолога.

Можливі неонкологічні причини виділень із сосків:

  • інфекції молочної залози;
  • побічний ефект протизаплідних таблеток;
  • побічний ефект від прийому деяких ліків;
  • зміни у фізіології тіла;
  • інші хвороби, такі як захворювання щитоподібної залози.

Ямка

ямкаЗображення: MedicalNewsToday

Ямка або опуклість на шкірі іноді можуть бути ознаками запального раку молочної залози, агресивного типу. Клітини раку, спричиняючи скупчення лімфатичної рідини в молочній залозі, призводять до набряку чи поглиблення на шкірі залози. Помітивши такі зміни, необхідно звернутися до лікаря.

Зміни лімфатичних вузлів

лімфовузлиЗображення: MedicalNewsToday

Лімфатичні вузли — це невеликі, округлі структури тканини імунної системи, які фільтрують рідину і захоплюють потенційно шкідливі клітини. Сюди входять бактерії, віруси та ракові клітини.

Якщо ракова клітина залишає молочну залозу, перше місце, куди вона переміщається, — підпахвові лімфатичні вузли з того боку, що й уражена молочна залоза. Це може призвести до їх набряку. Також може спостерігатися запалення лімфатичних вузлів і довкола ключиці. У такому разі вони мають збільшений розмір, тверді, набряклі й чутливі на дотик.

Однак лімфатична тканина може також змінюватися внаслідок інфекцій молочної залози або інших абсолютно не пов’язаних між собою захворювань.

Помітивши зміни в лімфовузлах, жінка повинна проконсультуватися з лікарем для визначення причини запалення.

Біль у грудях або сосках

більЗображення: MedicalNewsToday

Рак молочної залози може спричинити зміни в клітинах шкіри, які призводить до відчуття болю та дискомфорту в грудях. Хоча рак грудей — здебільшого безболісне захворювання, важливо не ігнорувати будь-які ознаки або симптоми.

Деякі хворі на рак грудей жінки описують біль, як відчуття печіння.

Втягнутість або зміни зовнішнього вигляду соска

втягнутістьЗображення: MedicalNewsToday

Рак грудей може призвести до зміни зовнішнього вигляду соска: втягнутості в середину залози, збільшення або зменшення розміру.

Зовнішній вигляд сосків часто може змінюватися під час овуляції або інших етапів менструального циклу, жінка має звернутися до лікаря у випадку нефізіологічних змін грудей.

Почервоніння

покраснінняЗображення: MedicalNewsToday

Під час раку молочної залози шкіра на грудях може мати червоний, фіолетовий або синюватий відтінок.

Якщо жінка не мала нещодавніх травм молочної залози, які можуть спричинити почервоніння шкіри, їй слід звернутися до мамолога.

Навіть якщо причиною зміни кольору на залозі стала травма, але “забарвлення” не зникає, також вкрай важливо проконсультуватися із лікарем.

Набряк

набрякЗображення: MedicalNewsToday

Онкологічне захворювання може спричинити набряк як всієї залози, так і її певної ділянки, збільшуючи залозу в розмірі. Через набряк може бути відчутною напруженість шкіри.

всі симптомиЗображення: MedicalNewsToday

Водночас лікарі радять жінкам не панікувати, помітивши зміни у грудях. Адже вони можуть мати фізіологічний характер: старіння, зміна рівня гормонів та інші фактори.

Однак потрібно бути обізнаною щодо свого здоров’я та раз на рік відвідувати мамолога з метою профілактики, а також у випадку підозрілих змін та симптомів.

 

Джерело: MedicalNewsToday

Добавить комментарий