name -    PosterMyWall (18)

Новий метод лікування раку молочної залози вбиває 95-100% мутованих клітин, а також знищує метастази в кістках, мозку, печінці та легенях.

Препарат під назвою ErSO, розроблений під керівництвом вчених Університету Іллінойсу Урбана-Шампейн, пройшов випробування на моделях мишей з естроген-рецептор позитивним раком грудей, найбільш розповсюдженим у жінок. Науковці стверджують, що завдяки ErSO розміри пухлини швидко зменшуються до невизначуваних рівнів.

«Навіть коли кілька клітин раку молочної залози виживають, що дозволяє пухлинам відновлюватися протягом кількох місяців, утворення залишаються цілковито чутливими до лікування за допомогою ErSO, – сказав професор біохімії та керівник дослідження І. Девід Шапіро. – Вражає те, що ErSO спричинив швидке знищення більшості метастазів у легенях, кістках, печінці та мозку, що є причиною більшості випадків смерті від раку молочної залози».

Активність ErSO залежить від білка – рецептора естрогену. Коли препарат зв’язується з даним білком, він регулює процес, який відповідає за швидкість росту клітин та захищає їх від стресу. Цей процес має назву випереджальною нерозгорнутою білковою реакцією, або a-UPR. Він стимулює вироблення білків, які захищають клітину від шкоди.

«A-UPR вже входить, але працює на низькому рівні в багатьох клітинах раку молочної залози, – розповідає Шапіро. – Виявляється, він захищає ракові клітини від знищення протираковими препаратами».

«Унікальність цієї сполуки полягає в тому, що вона не зачіпає клітин, у яких відсутній білок, і не впливає на здорові клітини незалежно від того, чи мають вони рецептори естрогену чи ні. Водночас препарат надзвичайно потужний проти естроген-рецептор-позитивних ракових клітин», – стверджує співавтор проекту професор Пол Гергенротер.

«ErSO – це не що інше, як препарати, які зазвичай використовуються для лікування раку, що реагує на естроген, – розповідає Шапіро. – Це не інша версія тамоксифену або фульвестранту, які терапевтично використовуються для блокування сигналізації естрогену при раку молочної залози, але він націлений на іншу ділянку рецептора естрогену і атакує захисний клітинний проект, який входить до складу ракових клітин».

Також дослідження на мишах показали, що дія препарату не впливає на репродуктивний розвиток гризунів. Сполука добре переносилась мишами, щурами та собаками, яким давали дози набагато вищі, ніж необхідно для терапевтичної ефективності.

ErSO швидко працював навіть при занедбаних стадіях раку молочної залози. Часто упродовж тижня лікування препаратом прогресивний рак молочної залози, що походить від людини, у мишей зменшувася до невизначених рівнів.

«Ми маємо багато випадків з цим видом раку молочної залози, коли пухлина зменшувалася більш ніж на 99% лише за три дні», – каже Шапіро.

Фармацевтична компанія Bayer AG видала ліцензію на новий препарат і має намір дослідити його потенціал для подальшого вивчення в клінічних випробуваннях на людях, які мають позитивний естроген рецептори раку молочної залози. Після чого науковці планують дослідити ефективність ErSO проти інших видів раку, що містять рецептори естрогену.

 

Джерело: ILLINOIS.EDU

Добавить комментарий