name -    PosterMyWall (41)

Згідно з останніми дослідженнями, препарати, що знижують рівень холестерину (статини), можуть підвищити шанси вижити у пацієнтів з раком молочної залози.

Як відомо, рак грудей щороку діагностується у 15000 українок. Щорічно він забирає близько 7000 життів.

Що відомо про статини? Це антиоксиданти, які допомагають знизити запалення в організмі. Їх використовували жінки для зниження ризику серцевої недостатності під час хіміотерапії.

«Два види протиракових препаратів, антрацикліни та трастузумаб, є ефективним засобом лікування для багатьох жінок з РМЗ. Ці ліки необхідні для знищення ракових клітин. Однак, ризик пошкодження серцевого м’яза обмежує їх використання. Особливо у жінок, які піддаються більш високому ризику серцевих захворювань через свій вік або інші медичніпроблеми», вважає кардіолог з Університета Торонто професор Хусам Абдель-Кадир.

Згідно з дослідженням, опублікованим у часописі Американської кардіологічної асоціації, понад 2000 канадців у віці від 60 до 70 років були діагностовані на ранніх стадіях захворювання в період з 2007 по 2017 роки. Кожного пацієнта, який вже вживав статини, порівнювали з однолітком, який їх не приймав. З них одна тисяча триста тридцять дві жінки отримували антрацикліни, а 780 трастузумаб.

Кожну групу пацієнтів спостерігали на предмет ознак серцевої недостатності, таких як госпіталізація та / або відвідування відділення невідкладної допомоги, протягом п’яти років після початку хіміотерапії. У жодного з них раніше не було діагностовано це захворювання. Результати показали, що у пацієнтів, яким були прописані одночасно антрацикліни і статини, ймовірність розвитку серцевої недостатності на 55 відсотків виявилася нижчою. Пацієнти, яким призначали і трастузумаб, і статини, мали на 54 відсотків менше шансів захворіти на серцеву недостатність.

«Наші результати підтверджують ідею про те, що статини можуть бути потенційним засобом профілактики серцевої недостатності у пацієнтів, які отримують хіміотерапію антрациклинами і трастузумабом», вважає професор Хусам Абдель-Кадир.

Результати можуть не використовуватися для більш молодих жінок або до тих, у кого низький серцево-судинний ризик, що не відповідає поточним показанням для прийому статинів. Дослідники не можуть підтвердити, що прийом статинів на 100% запобігає серцевій недостатності у пацієнтів з раком грудей. Однак попередні дослідження показали: у жінок, які приймають статини, може бути менше пошкоджень серцевого м’яза в результаті хіміотерапії.

«Це дослідження не остаточно доводить, що статини мають захисну дію. Жінкам з РМЗ, які відповідають показанням для прийняття статинів, необхідно приймати ці препарати під час всього періоду лікування хіміотерапією. Жінки, у яких немає показань до статинів, повинні запитати своїх лікарів, чи можуть вони приєднатися до клінічного дослідження, що вивчає переваги статинів у захисті від пошкодження серцевого м’яза під час хіміотерапії. У будь-якому випадку, їм варто зосередитися на заходах щодо оптимізації здоров’я серцево-судинної системи до, під час і після хіміотерапії », впевнений професор Хусам Абдель-Кадир.

Джерело: StudyFinds

Добавить комментарий