name -    PosterMyWall - 2021-10-11T182341.082

Пандемія Covid-19 — не привід відмовитися від фізичної активності. Адже для занять спортом не обов’язково відвідувати спортзал або фітнес клуби. Фізичні вправи можна робити вдома, а пробіжки і прогулянки — у прилеглому парку.

На жаль, в країнах європейського бюро ВООЗ близько третини дорослого населення ведуть малорухливий спосіб життя. А це призводить до ожиріння й різного роду хронічних захворювань. Експерти європейського бюро ВООЗ нагадали мешканцям Європи, що регулярна фізична активність корисна для здоров’я всіх людей, незалежно від віку та рівня фізичної підготовки.

Заняття спортом і регулярні прогулянки на свіжому повітрі попереджають розвиток таких захворювань:

  • серцево-судинні захворювання;
  • рак;
  • цукровий діабет;
  • психологічні порушення (тривожність, депресія);
  • деменція;
  • ожиріння.

У той же час спорт істотно скорочує кількість передчасних смертей.

Починаючи з 2015 року країни Європейського Союзу мають помітний успіх у підтримці фізичної активності населення. Однак під час пандемії Covid-19 низку проектів із просування здорового способу життя в країнах Європи було припинено. Більшість перестали ходити до спортзалу через заходи, пов’язані з карантином або страх заразитися коронавірусом.

«Недостатня фізична активність тісно пов’язана з надмірною масою тіла та ожирінням. І, як наслідок, з багатьма неінфекційними захворюваннями і різного роду іншими ризиками для здоров’я», — вважає глава Європейського бюро ВООЗ доктор Ханс Клюге.

Він нагадав, що здорові звички, зокрема збалансоване харчування і фізична активність, є ключовими факторами захисту здоров’я. При цьому фізичною активністю можна займатися скрізь — на вулиці, у школі, на робочому місці та вдома.

Загальні карантинні заходи і обмеження негативно вплинули на рівень фізичної активності, який був і без того вельми низьким до початку пандемії. Деякі країни в Європейському регіоні ВООЗ досі відчувають наслідки цих заходів.

«Нині настав час працювати над тим, щоб знову підвищити рівень фізичної активності», — завив в.о. керівника Європейського офісу ВООЗ щодо профілактики неінфекційних захворювань Кремлін Вікрамасінгх.

Джерело: ВООЗ

Добавить комментарий