name -    PosterMyWall - 2021-10-13T160603.181

Ми живемо в еру інформації, яка часто негативно впливає на наше психічне здоров’я та добробут. Експерти зауважують, що сучасна людина зіштовхується з медіа насильством. Це візуальне зображення агресивних дій із боку однієї людини (або схожого на неї персонажа) щодо іншої.

З екранів комп’ютерів, телебачення та кінотеатрів на нас виливається багато негативу, що підвищує рівень агресії, тривожності, страху за власне життя, водночас легалізуючи саме поняття насильства.

Як впливає медіа насильство

Інтенсивні інформаційні потоки можуть спричиняти стрес та підвищувати рівень тривожності. Психологи навіть виділяють окремий його вид — інформаційний. Його джерелом є зовнішні повідомлення.

Основні ознаки інформаційного стресу:

  • головний біль;
  • невмотивована агресія;
  • неуважність;
  • слабкість;
  • постійна потреба слідкувати за інформаційними подіями;
  • страх перед майбутнім;
  • невпевненість у собі;
  • роздратування.

Постійна інформаційна напруга спричиняє порушення психічного стану (виникають почуття пригніченості, депресивні та тривожні розлади), безсоння та підвищення артеріального тиску.

Фахівці з психічного здоров’я рекомендують мінімізувати споживання новин, які заповнені повідомленнями про теракти, погіршення економічного становища, безробіття, фінансову нестабільність тощо. Водночас варто слідкувати за інформаційною гігієною.

Прості правила інформаційної гігієни:

  • Беріть до уваги лише перевірені джерела інформації.

Через схильність беззаперечно довіряти рідним і друзям ми часто послаблюємо критичне мислення й можемо ставати жертвами дезінформації. Не втрачайте пильності лише тому, що новина надійшла від друга. Намагайтеся перевіряти першоджерела.

  • Будьте критичними до популярних новин.

Дезінформація поширюється значно швидше, ніж правда й охоплює більшу аудиторію. Це не означає, що така новина є дезінформацією лише тому, що вона стрімко розповсюджується. Проте це, безумовно, привід двічі подумати, перш ніж ділитися нею та беззаперечно вірити їй.

  • Зважайте на стилістику новини.

Гучні заголовки і слова, які викликають сильні емоції (такі як гнів та тривога), допомагають новинам поширюватися швидше і краще, ніж поміркований, нейтральний текст. У повідомленнях, що містять дезінформацію, часто використовуються слова, які можуть змінювати ваші емоції. Не варто близько до серця сприймати та реагувати на інформаційні події.

  • Утримайтеся від поширення інформації, якщо прочитали лише її заголовок.

Одного прочитання хибного твердження достатньо, щоб пізніше сприйняти його як правдиве. Це так званий ефект ілюзії правди. Намагайтесь вивчити новину чи подію, що вас зацікавила, з різних джерел. Поширюйте лише достовірну та доведену інформацію.

Варто пам’ятати, що ми не в змозі цілковито відгородитися від негативних новин чи спотвореної інформації. Але попередити медіа насильство можна. Для цього потрібно споживати лише достовірну, доказову та реальну інформацію.

 

Джерело: МОЗ

Добавить комментарий