name -    PosterMyWall (14)

Асортимент ліків проти алергії нараховує десятки найменувань. Але згодом ліки, які раніше допомагали, чомусь перестають працювати. За даними національного опитування в США, 37% алергіків змушені міняти назальні препарати не менше одного разу на кілька років. А все тому, що вони стають недостатньо ефективними.

Розвиток стійкості до протинабрякових або антигістамінних засобів зустрічається досить рідко. Інгаляційні стероїди часто є препаратами першого вибору під час хронічної закладеності носа та нежиті. Обидва не викликають розвитку стійкості. Однак при тривалому застосуванні нестероїдний препарат у вигляді спрею, може посилити закладеність носа.

Антигістамінні засоби – ще один популярний вибір для протидії алергії. Резистентність до них не розвивається.

Чому немає ефекту

Препарати проти алергії можуть не діяти з багатьох причин. Забруднення повітря та високі температури здатні настільки посилити симптоми алергії, що ліки просто перестають працювати. Ситуацію може погіршити відвідування басейнів із хлорованою водою.

Виникнення нової алергії під час дорослішання – теж не рідкість. Тому ліки, які допомагали від попередньої алергії, стають неефективними.

Вік і стрес також підвищують чутливість до алергенів та прискорюють алергічну реакцію. Адже в організмі кількість алергенів з часом лише накопичується.

Використовуємо правильно

Майже 90% алергиків, які не отримують полегшення від ліків, використовують невідповідні препарати або використовують їх неправильно.

Неправильний напрямок розпилення.

Назальні стероїди – одні з найефективніших засобів проти сезонних симптомів алергії. Але більшість хворих припиняють їх використання після появи кровотечі з носа. А цей симптом – ознака розпилення у неправильному напрямку. Препарат не потрапляє в ту частину, де діє якнайкраще.

Щоб оптимізувати ефект і звести до мінімуму кровотечу, назальні стероїди слід розпорошувати під кутом у бік носа, а не перегородки. Саме там локалізується найбільше запалення. Пацієнтам краще спрямовувати насадку в напрямку вуха та уникати вдихання, щоб ліки могли осісти на слизовій.

Передчасна відмова.

Спочатку назальні стероїди зменшують запалення в носі, та згодом носові ходи стають менш чутливими до алергенів. Тож більшість хворих, не отримуючи бажаного ефекту одразу, припиняють використання препарату. Але ліки варто використовувати регулярно протягом приблизно двох місяців. Щоб відчути ефект, потрібні тривала терапія та неабияке терпіння.

Обираємо правильно.

Різні типи ліків проти алергії полегшують різні типи симптомів. Пацієнти часто обирають ті, які не підходять для вирішення конкретних проблем. Для одного хворого найбільш дратівливим симптомом можуть стати нежить або свербіж у носі. В цьому випадку ефективними стають антигістамінні препарати.

З іншого боку, непокоїти може сухість і кірка в середині носа. Тому антигістамінні засоби, які підсушують запалення, лише загострять цю проблему.

Науковці переконані, що приборкати алергію можливо. Але ефективне лікування вимагає розуміння переваг кожного типу препаратів. Обирати варто лише такі ліки, які призначені для полегшення найгірших симптомів і рекомендовані вашим лікарем.

Джерело: MED.OBOZ

Добавить комментарий