name (1) -    PosterMyWall

Експериментальне лікування раку прямої кишки продемонструвало 100% одужання без проведення операції, хіміо- та променевої терапії.

Як повідомляється в науково-медичному журналі New England Journal of Medicine, американські вчені-онкологи здійснили експериментально-дослідне лікування пацієнтів, хворих на колоректальний рак, новим неоад’ювантним (імунотерапевтичним) препаратом Достарлімабом. Результати лікування перевершили всі очікування — пацієнти не мали жодних побічних реакцій, а число ракових клітин в їхніх організмах знизилося до невизначеного рівня.

Всього у клінічному дослідженні взяли участь дванадцять пацієнтів, віком від 26 до 78 років. 62% учасників — жінки. Переважна більшість пацієнтів мали ІІІ стадію локально поширеного раку прямої кишки з недостатністю репарації невідповідності.

За шість місяців лікування піддослідні пацієнти отримали по дев’ять запланованих циклів Достарлімабу, який їм вводили внутрішньовенно по 500 мг кожні три тижні. Середній час спостереження за пацієнтами тривав рік. За цей час жоден учасник досліду не отримував хіміо- і променеву терапії, а також не переніс хірургічну резекцію.

Терапевтична реакція на лікування виявилася досить швидкою: упродовж перших дев’яти тижнів у 81% пацієнтів зникли симптоми колоректального раку.

Після дванадцяти місяців спостережень всі пацієнти пройшли обстеження і жоден з них не мав прогресування або рецидиву захворювання.

“Результати нашого дослідження є багатообіцяючими, особливо з огляду на те, що дванадцять пацієнтів отримали повну клінічну відповідь. Але дослідження нечисленне і представляє досвід лише однієї установи. Ці висновки мають бути відтворені у більшій перспективній когорті, яка врівноважить академічні та громадські практики й забезпечить участь пацієнтів із різноманітним расовим та етнічним походженням”, — розповідає лікар-онколог, керівник дослідження Андреа Черчек.

Нагадаємо, що рак прямої кишки зазвичай лікується за допомогою мультимодальної терапії, включаючи хіміотерапію, опромінення та хірургічне втручання. Цей підхід призводить до повної патологічної відповіді приблизно у чверті пацієнтів. Але після лікування, на жаль, у багатьох пацієнтів спостерігаються виражені ускладнення та токсичні ефекти, що суттєво впливає на якість життя. Тому через складність здійснення операції на кишківнику та високу частоту розвитку патологій зростає інтерес до органозберігаючого неоперативного лікування. Тож це дослідження дає пацієнтам шанс на одужання без хірургічної резекції.

Добавить комментарий