Yoga classes Flyer Design Template -    PosterMyWall

Клінічні випробовування, результати яких опубліковані в JACC: CardioOncology, свідчать про взаємозв’язок фізичних вправ і самопочуття людини, яка проходить хіміотерапевтичне лікування. Науковці відзначили позитивний вплив фізичних вправ на серцево-судинну систему і почуття бадьорості онкологічно хворих людей.

Доктор медичних наук Габріела Г. Ф. ван дер Шот з Університетського медичного центру Гронінгена в Нідерландах та її колеги провели клінічне випробування за участі людей, які проходили хіміотерапію. Серед учасників було 139 пацієнтів з раком молочної залози, 95 — з раком яєчок, 30 — товстого кишківника і 2 — з лімфомою.

Учасників дослідження у випадковому порядку розділили на дві групи: А і В. Пацієнти з групи А виконували фізичні вправи під час хіміотерапії, люди в групі В розпочали робити фізкультуру після лікування хіміотерапією.

У порівнянні з пацієнтами в групі В, показники поглинання кисню VO(2peak) в групі А були вищими, а якість життя, пов’язана зі здоров’ям, і фізичні сили кращими. Пацієнти групи А повідомили про зниження втомлюваності і підвищення фізичної активності.

Ці висновки свідчать про те, що найбільш оптимальний час для фізичних вправ — під час хіміотерапії. Проте започаткування програми фізичних вправ після хіміотерапії є альтернативою, коли фізичні вправи під час хіміотерапії неможливі”, — стверджують автори дослідження.

Джерело: Cancer Therapy Advisor

Добавить комментарий