breast cancer -    PosterMyWall (1)

Рак молочної залози — діагноз онкологічного захворювання грудей, який має багато різних типів. Встановлення точного типу раку молочної залози істотно впливає на одужання пацієнта. Адже різні види пухлин по-різному реагують на ту чи іншу терапію. Тому медики радять пройти обстеження в кількох різних лабораторіях і проконсультуватися з щонайменше з двома-трьома лікарями-онкологами, перш ніж розпочати лікування.

Основні типи раку молочної залози

Протокова карцинома in situ (DCIS)

DCIS — це рання форма раку молочної залози з наявністю ракових клітин у молочних протоках, які ще не поширилися на інші ділянки. Це вид також іноді називають внутрішньопротоковим, неінвазивним або передінвазивним раком. Без лікування DCIS може поширитися на інші області та стати інвазивним раком молочної залози.

Інвазивна протокова карцинома (IDC)

IDC є найпоширенішим типом раку молочної залози, серед діагностовани. Цей тип раку молочної залози також іноді називають неспеціальним типом (NST) або неспецифікованим (NOS).

Існують різні підтипи інвазивної протокової карциноми, які включають:

  • Тубулярну карциному молочної залози: зазвичай невеликі новоутворення (менше 1 см), які мають форму трубки.
  • Медулярну карциному молочної залози: м’яке, м’ясисте утворення, що нагадує речовину головного мозку.
  • Муцинозну (або колоїдну) карциному молочної залози: пухлина, що складається з аномальних клітин, які сидять у басейнах муцину.
  • Папілярну карциному молочної залози: пухлина з невеликою проекцією і чіткою межею.
  • Крибриформну карциному молочної залози: аномальні клітини проникають до строми молочної залози у скупченнях між протоками та часточками.

Інвазивна лобулярна карцинома (ILC)

ILC є другим за поширеністю типом раку молочної залози після IDC. При цьому типі ракові клітини в часточках грудей поширюються на навколишні тканини.

Запальний рак молочної залози

Запальний рак молочної залози — це рідкісний тип раку грудей, який супроводжується почервонінням та запаленням шкіри ураженої молочної залози.

Лобулярна карцинома in situ (LCIS)

Для LCIS характерним є аномальний ріст клітин, що починається в часточках грудей — залозах в кінці проток, які відповідають за виробництво молока. In situ означає, що аномальний ріст клітин обмежується часточкою і не поширюється на навколишні тканини, хоча це може статися в майбутньому.

Хвороба соска Педжета

Хвороба соска Педжета — це рідкісний тип раку молочної залози, який проявляється червоним і лускатим висипом на шкірі грудей і соска. Він зустрічається у менш ніж 5% хворих на рак грудей жінок.

Філодні пухлини молочної залози

Філодні пухлини, також відомі як філодна цистосаркома, є рідкісним типом раку молочної залози, при якому пухлинні клітини ростуть у вигляді листка. Цей тип має тенденцію до швидкого зростання, але зазвичай локалізується в області грудей і не поширюється до інших органів.

Молекулярні підтипи раку молочної залози

Існує кілька молекулярних підтипів раку молочної залози відповідно до типу генів, які експресують ракові клітини. До них належать:

  • Luminal A: гормональний рецептор позитивний, Her2(-) негативний і низький рівень білка Ki-67. Цей підтип має тенденцію до повільного зростання та має гарні прогнози одужання.
  • Luminal B: позитивний гормональний рецептор і високий рівень білка Ki-67. Цей підтип має тенденцію до більш швидкого зростання, ніж просвіт B, і має гірший прогноз одужання.
  • Базальний (тричі негативний): гормональний рецептор негативний і Her2(-) негативний. Цей підтип поширений у жінок з мутацією в гені BRCA1.
  • Her2: гормональний рецептор негативний і Her2(+) позитивний: цей підтип росте швидше, ніж іншіх підтипи, і має поганий прогноз без лікування, але цільова терапія покращує результати лікування для хворих.

Джерело: NEWS-MEDICAL.NET

Добавить комментарий