61077564

Самообстеження грудей — дуже важлива процедура, яка забере всього кілька хвилин Вашого часу, але допоможе вчасно виявити та запобігти розвитку небезпечних захворювань.

Самостійне обстеження молочної залози необхідне для виявлення будь-яких змін в грудях, які можуть бути небезпечними для здоров’я і життя жінки. В першу чергу мова йде про рак і захворювання, які йому передують.

Рак молочної залози — найпоширеніший тип онкології серед жінок. Він один з небагатьох видів раку, який можна вилікувати повністю. Головне — вчасно його виявити, а для цього потрібно регулярно проводити самообстеження і щорічно відвідувати мамолога.

Більшість фахівців рекомендують проводити самообстеження грудей, починаючи з 20-річного віку і упродовж всього життя.

Проводити самообстеження молочної залози потрібно кожен місяць. Найкраще це робити на 6-12 день менструального циклу.

14455952_885040071626808_1838283378_o

Отже, як правильно перевірити груди самостійно:

  1. Станьте навпроти дзеркала і покладіть руки на стегна. Ретельно вивчіть груди. Подивіться, чи немає таких відхилень:
  • Зміни форми грудей;
  • Втягування соска;
  • Почервоніння або збільшення окремих зон;
  • Ямочки або шорсткі зони;
  • Виділення з соска;
  • Або інші зміни молочної залози.
  1. Підніміть руки вгору, щоб розглянути нижню частину грудей. Перевірте також на наявність перерахованих вище змін.
  2. Ляжте на спину і закиньте руку за голову як на малюнку, покладіть скручений рушник під плече. Круговими рухами промасуйте ваші груди і зони навколо них на предмет виявлення вузликів або ущільнень під шкірою. Використовуйте лосьйон або присипку, щоб пальці краще ковзали по шкірі.
  3. Приймайте душ в звичайному режимі. Намильте пальці, оскільки мильні пальці легко ковзають по мокрій шкірі в душі. Робіть кругові рухи так, як показано на малюнку 4, 5, 6 покроково. Робіть обстеження подушечками пальців. Огляньте спершу одну грудь, потім іншу. Намагайтеся не пропустити жодної області: сосок, зона навколо сосків, ключиці, верхня частина грудей, Бюстгальтерні лінії, лінія між грудьми, а також між грудьми і під пахвою. При виявленні будь-якого незвичайного вузлика, горбочку або ущільнення під шкірою, негайно зверніться до мамолога.

І пам’ятайте, самоогляд не замінює УЗД або мамографію. Якщо Ви виявили якісь зміни в грудях — це привід негайно звернутися до мамолога.

 

Добавить комментарий