лечение-онкологии-2

Американські онкологи винайшли новий спосіб боротьби з онкологією, завдяки якому вилікували жінку з раком молочної залози останньої стадії.

Кілька років тому мешканці Флориди Джуді Перкінс лікарі поставили діагноз РМЗ термальної стадії, який швидко поширювався та не підлягав конвенційному лікуванню. Крім цього були виявлені також пухлини у печінці та метастази в інших органах. Лікарі «давали» хворій три місяці життя.

З того часу минуло два роки. Джуді живе повноцінним життям: ходить у походи, плаває на каяках і здійснює тривалі подорожі по рідному штату, а в її організмі повністю відсутні ракові пухлини.

Врятувало життя жінці експериментальне лікування онкологів з Національного університету раку в США, де лікарі ввели в організм 49-річної жінки 90 млрд імунних клітин на подолання раку. Ці «бойові» клітини були вироблені з клітин самої ж хворої, а потім вирощенні у великій кількості в лабораторії.

«Мова йде про найбільш персоналізоване лікування, яке тільки можна уявити», — розповів доктор Стівен Розенберг, який очолює відділення хірургії у Національному інституті раку в США.

Під час лікування пухлину хворої спочатку вивчали на генетичному рівні для виявлення генетичних змін, які могли б зробити онкоклітини вразливими перед імунною системою жінки.

Досліджуючи пухлину Джуді Перкінс, лікарі виявили лише чотири з 62 генних аномалій, які могли потрапити під удар імунної атаки.

Вчені постійно спостерігали за білими тільцями та виокремлювали саме ті, які були здатні завдати шкоди раковим клітинам, а потім в лабораторних умовах розмножили їх до величезної кількості, що дозволило повністю побороти похлину.

«Ті ж мутації, які спричиняють рак, стають його Ахіллесовою п’ятою», — розповів доктор Розенберг.

У ході лікування в організм жінки ввели 90 млрд цих «воїнів-клітин».

Вже через тиждень після початку процедури Джуді відчула істотні зміни в організмі. «У моїх грудях була пухлина, і я відчувала, як вона стискається. Ще за один-два тижні вона зовсім зникла», — розповіла про свої відчуття Джуді Перкінс.

Прийшовши на першу томограму після процедури жінка дізналася, що цілковито здорова, а медичний персонал, що зібрався поруч, «був дуже схвильований і аж підстрибував на радощах».

Вчені з Національного університету раку в США стверджують, що хоча це лікування експериментальне і в ньому взяла участь лише одна людина, з часом така терапія може стати методом лікування усіх видів раку. Та потрібно здійснити ще багато досліджень, перш ніж масово впроваджувати «персоналізоване» лікування в боротьбі з онкологією, так як імунотерапія може по-різному діяти, а різних людей: досягаючи цілковитої перемоги над хворобою у одних і повної поразки — у інших.

«Треба зробити ще багато роботи, але потенційно ця технологія може відкрити цілу нову галузь терапії для великої кількості людей», — зазначив Доктор Саймон Вінсент із британської благодійної дослідницької лабораторії Breast Cancer Now.

Джерело: ВВС

Добавить комментарий