Головний онколог міста Києва Дмитро Осинський розповів Благодійному фонду «КВІТНА» про те, чому важливо виявити рак грудей на перших стадіях.

«У місті Києві серед захворювань на злоякісні новоутворення у жінок на першому місці стоїть рак молочної залози, — розповідає лікар Осинський. — Щороку ми виявляємо більше тисячі нових випадків. У минулому році це було близько 1 430 жінок. На жаль, з цієї кількості у близько 15% жінок виявлено онкологічне захворювання в 3-4 стадії, коли застосування спеціального лікування обмежене, або воно дороге.

На жаль, на 4 стадії захворювання найчастіше ми можемо застосувати тільки симптоматичну терапію, і, відповідно, виживаність досить погана. Тому, виявлення раку молочної залози на першій стадії дуже важливо. У цих випадках ми можемо вилікувати в 98% і отримати 5-річну виживаність, коли ми, онкологи, знімаємо з онкологічного обліку і пацієнт вважається вилікованим».

На жаль, рак грудей — найпоширеніша онкологія у жінок не тільки в Києві, а й в Україні. «КВІТНА» нагадує, що зберегти життя допоможе здоровий спосіб життя, регулярне самообстеження і щорічне відвідування гінеколога і мамолога зі скринінгом грудей.

Як правильно проводити самоогляд дивіться тут. За посиланнями ви знайдете перелік закладів, де можна пройти обстеження, а також список питань, які варто задати лікарю на прийомі.

Текст: Олена Петросюк

Добавить комментарий