Мама 12-ти дітей, яка успішно пройшла лікування від раку молочної залози, Ірина Арсентьєва, звернулася до сімей і родичів, які дізналися про онко діагноз своєї близької людини, і розповіла, як зробити лікування ефективнішим.

«Велика проблема для тих, кому поставили онкологічний діагноз, як розповісти вдома, як сказати рідним. Звичайно, апріорі хочеться відчувати підтримку, але часто, коли є необхідність розповісти правду про те, який діагноз поставили, вдома отримують антипідтримку. Через страх онкології, через неосвіченість, малокультурність родичі та близькі роблять не підтримку, а давлять своєю підвищеною увагою і жалістю. Замість того щоб конструктивно розробити план дій, як можна вилікуватися, відбувається зворотний ефект — «заживо ховають», переживають, хапаються за голову, за що нам таке горе.

У мене теж таке сталося. Мої родичі, коли дізналися, почали переживати, і нам довелося кілька місяців їх заспокоювати, що вже почалося лікування, є позитивна динаміка, і все буде добре. Я в такому випадку завжди звертаюся до фрази «все пізнається у порівнянні». Тобто, у кожної людини свій життєвий шлях, на якому зустрічаються і проблеми, і випробування, які потрібно пройти. І тут потрібно розуміти, що кожній людині потрібно пройти свій шлях, а родичі — це та підтримка і основа, яка дасть сили і допоможе тому, хто зіткнувся з проблемою, вийти з цього стану, і підтримувати його, щоб не було гірше.

Я хочу звернутися до всіх родичів. Якщо раптом до вас прийде син, дочка, тато, мама і розповість вам про свою проблему — поставили онко діагноз — не треба впадати в паніку, в жодному разі. Від вас в дуже великій мірі залежить, як далі складеться доля вашої близької людини. Тому що сила роду і сім’ї має величезний енергетичний вплив. Тому, якщо раптом поставили такий діагноз (так, це складне захворювання, але воно лікується), ні в якому разі не можна провести зворотний ефект.

Тобто не можна:

  • переживати,
  • засуджувати,
  • шукати винних,

а потрібно:

  • подивитися конструктивно і перспективно — що ми зможемо з цим зробити;
  • вибрати клініку,
  • можливо, додатково обстежитися,
  • вибрати лікуючого лікаря,
  • за необхідності, шукати фінансові ресурси.

Але це все потрібно робити зі знанням і розумінням того, що на вас лежить відповідальність за стан вашого близької людини.

У мене в житті була така історія — моя мама померла від раку, коли я була ще маленькою. І після цього кілька років ще були розмови — хто винен. А це ні до чого.

Потрібно шукати всі можливості, щоб отримати хороше лікування і направити всі свої ресурси і сили саме на конструктив. На те, щоб проблема була вирішена. А оскільки родичі — це найближче оточення, це важливо, щоб вдома була атмосфера розуміння, любові, яка рухає в напрямку кращого.

А якщо хтось починає панікувати, плакати, переживати, то це робить збій у програмі, і в такому випадку лікування може бути неефективним.

Як хороший лікар вірить у зцілення свого пацієнта, так і дуже важливо, наскільки родичі будуть вірити у зцілення свого близького.

Мені дуже хочеться, щоб всі жінки дбали про себе, берегли себе, пам’ятали про своє здоров’я і регулярно проходили обстеження, не нехтували ними. Комусь це потрібно робити частіше, комусь — рідше. Для цього потрібно відвідувати лікаря, розповідати свою сімейну історію, виявляти групу ризику і спокійно жити і насолоджуватися життям, не переживаючи про те, що на тебе чекає.

Я проходила обстеження, і, як з’ясувалося, дуже не дарма. Під час одного зі скринінгів і виявили у мене ущільнення, яке згодом виявилося онкологічним захворюванням. І добре, що це було виявлено на ранній стадії, коли воно піддається успішному лікуванню. Тому я всім дуже настійно рекомендую займатися собою, пам’ятати про те, що потрібно берегти себе і зберігати своє фізичне, психологічне і соціальне здоров’я. Адже найближча і найдорожча людина для Вас — це Ви.

Добавить комментарий