_VZR9307

Ми живемо в епоху генетики та молекулярної біології. Саме наука дає вченим і лікарям відповіді, як правильно лікувати рак навіть на пізній стадії. Цю актуальну тему обговорили лікарі на організованій Лікарнею ізраїльської онкології конференції «Персоналізована таргетна терапія і імунотерапія раку: від фундаментальної науки до клінічного застосування». Кращі з кращих, провідні фахівці в області нових методів лікування пухлин, відомі ізраїльські професори і лікарі LISOD виступили основними доповідачами форуму. Конференція зібрала понад 270 учасників з різних міст України. Лікуванню таких поширених видів раку, як меланома, рак легенів, урологічний рак за допомогою імунотерапії і таргетної терапії присвятили доповіді відомий у світі вчений професор Йосеф Ярден, доктор Авів Пеєр і доктор Мор Московітц, доктор Вікторія Косінова, провідний клінічний онколог LISOD професор Авраам Кутен.

Професора Кутена ми запитали про те, як відкриття в генетиці сьогодні допомагають лікарям у боротьбі з раком грудей.

_VZR9330

Авраам Кутен:

— На генетику людство покладає найбільші надії в боротьбі з раком. Робота вчених вже принесла свої плоди. Дослідники встановили, що зміни в генах, яким вони дали назви BRCA1 і BRCA2, підвищують ризик розвитку раку грудей і, на жаль, такі мутації передаються з покоління в покоління.

Що це означає?

— Наприклад, якщо у жінки до 40 років виявляють двосторонній рак грудей, можна з упевненістю сказати, що у неї є BRCA-мутація, яка передається генетично. Це означає, що якщо у цієї жінки є доньки, їм потрібно обов’язково регулярно обстежуватися.

В якому віці?

— Коли в родині є носії BRCA-мутацій, потрібно перевірятися на найбільш ранньому етапі. Якщо мама захворіла після 40 років, доньці потрібно проходити обстеження з 30 років. Якщо мама захворіла до 35 років, донька повинна проводити щорічний скринінг грудей вже з 25 років. Ми, онкологи, не втомлюємося повторювати, що чим раніше виявляють рак грудей, тим менш тривалим і менш дорогим буде лікування, і вищими будуть шанси на повне одужання.

Які ще захворювання пов’язані з мутацією генів BRCA?

 — У цих випадках дуже високий ризик захворіти на рак яєчників. На жаль, рак яєчників не проявляє себе на ранній стадії. Якщо у жінки вже є діти (2-3 дітей), ми рекомендуємо видаляти яєчники, щоб уникнути раку.

Чи застосовують імунотерапію при лікуванні раку грудей?

— Так, ми використовуємо нові біологічні препарати, які допомагають імунній системі пацієнтки боротися з раковим утворенням, вони працюють проти дефектів в клітинах, які ми і називаємо мутаціями. Ця група препаратів дуже ефективна.

Добавить комментарий