1480325614_34

Вчені визначили механізм, який дозволяє клітинам раку молочної залози безініціативно знаходитися в інших частинах тіла очікуючи моменту, щоб через роки з’явитися з новою силою.

Проводячи експерименти з раковими клітинами людини і живими мишами дослідники виявили, що лікувальні маніпуляції з наркотиками або генами – пригнічують ракові клітини й перешкоджають їх здатності розвиватися.

Дані дослідження – велика цінність для розробки ефективного лікування раку молочної залози. Так як вони відповідають на головні запитання: «Як раковим клітинам вдається «ховатися» протягом десятиліть і чому вони прокидаються знову?».

Адже захворівши на рак молочної залози, хворі вмирають від онкології зовсім інших органів, до яких ракові клітини пробралися по метастазам з грудей.

«Наші результати свідчать про те, що клітини раку молочної залози можуть виживати, непомітно, у пацієнтів протягом тривалого часу, використовуючи клітинний процес, відомий як аутофагія», – сказав співавтор досліджень Кент Хантер, вчений Національного інституту раку (NCI) в Бетесді, штат Меріленд.

Аутофагія виникає, коли клітина, як здорова так і ракова, намагається вижити в стресовому середовищі. Процес здійснюється завдяки доставці внутрішніх компонентів клітини в лізосоми або вакуолі для подальшої деградації (перетравлення), переводячи її в «сплячий режим».

Завдяки дослідженням стає зрозуміло, чому оперативне втручання, хіміо- та променеві терапії часто не в змозі знищити кореневі ракові клітини молочної залози.

«Багато з традиційних протиракових препаратів націлені на поділ клітин, – сказав Хантер. – У той час, як «сплячі» клітини, неактивно або часто діляться, і тому вважаються резистентними до цих типів препаратів».

Здатність ховатися в інших частинах тіла робить онкоклітини невразливими при використанні променевої терапії, яка використовується локально на попередньо пошкоджене місце.

Експерименти, які дозволили виявити «сплячі» ракові клітини молочної залози, проводилися на мишах. Для цього гризунам вводили «сплячі» клітини, потім одній половині тварин давали ліки, які пригнічую аутофагію, а іншим – плацебо.

У другому експерименті вчені змінили ген, який контролює аутофагію.

Обидва дослідження продемонстрували зменшення виживання й здатність ракових клітин поширюватися.

Не вдаючись до аутофагії, ракові клітини накопичують токсичну речовину і завдають шкоди їх мітохондріям, енергетичним одиницям клітин.

За словами Хантера, дорога до життєздатної лікування буде довгою, так як ще не проводилися клінічні дослідження на онкохворих людях. Також невідомо, чи будуть ефективними дані по відношенню до інших типів раку, додав він.

Джерело: AFP news agency.

 

Добавить комментарий