витамин-d-рак-молочной-железы-метастазы

Сонце, в дозволених дозах, добре впливає на організм людини. Прийом сонячних ванн – гарний спосіб поліпшити настрій, зарядиться енергією й оптимізмом.

Десяти хвилин перебування на відкритому сонці достатньо для насичення вітаміном D організму людини на увесь день.

Та яким би корисним не було сонце, зловживання його світлом може бути небезпечним для здоров’я людини. Особливо це стосується жінок, які проходять лікування хіміо- або променевою терапією. Надмірне перебування на сонці здатне посилити побічні ефекти будь-якої хіміотерапії. У таких хворих може виникнути підвищена чутливість до сонячного світла, що призводить до посилення реакції шкіри, засмаги й опіків. Інтенсивний вплив сонця здатен послабити імунну систему, навіть більше, ніж саме лікування.

Жінкам, які проходять променеву терапію, необхідно захищати зони лікування купальником або іншим одягом, так як сонце може ще більше спалити й так пошкоджену шкіру.

Збираючись виходити на сонце таким жінкам краще наносити на тіло сонцезахисний крем. Але, оскільки існує два типи сонцезахисних кремів: хімічні та фізичні, краще проконсультуватися з онкологом про підбір крему. Хімічні та фізичні сонцезахисні креми працюють по-різному. Хімічний сонцезахисний крем поглинає ультрафіолетове випромінювання, перш ніж воно може завдати шкоди шкірі. Такий крем діє як фільтр і пропускає незначну частку радіації, тому, засмага все ж може лягати на тіло. Фізичний сонцезахисний крем, так званий sunblock, відбиває ультрафіолетове випромінювання, так що він не може проникати в шкіру, створюючи повноцінний бар’єр. До його склад входить оксид цинку або діоксид титану.

Проте, жінкам з раком молочної залози не варто ховатися в приміщеннях у яскраві літні дні. Зі слів дерматолога дослідного центру Springhouse Марго Вейшар, жінки, які дотримуються запобіжних заходів, можуть спокійно насолоджуватися сонцем.

Лікар Марго Вейшар радить:

— Заздалегідь плануйте свій «сонячний час» і пляжний одяг. Гуляти під сонцем можна або рано вранці, або пізно ввечері. Носити необхідно щільно сплетений, крислатий капелюх й одяг, який покриває більшу частину тіла.

— Купуйте сонцезахисні креми тільки з високим показниками SPF. «Більшість людей не використовують ефективні сонцезахисні креми, як показали лабораторні дослідження, – розповідає лікар Вейшар. – Але таким чином, людина може розраховувати лише на половину передбачуваного захисту». Дерматолог рекомендує використовувати крем не нижче SPF 45 з водостійкою формулою.

— Не виходьте на вулицю без сонцезахисного крему! Фонд раку шкіри рекомендує використовувати повну склянку сонцезахисного крему для покриття всього тіла. Наносьте сонцезахисний крем не пізніше ніж за 30 хвилин до виходу на вулицю, оскільки потрібен час для поглинання та запуску процесу захисту вашої шкіри. Якщо ви плаваєте, потієте багато або витираєтеся рушником, ви необхідно знову нанести навіть водонепроникний сонцезахисний крем.

— Для кращого захисту обличчя лікар Вейшар радить використовувати фізичні сонцезахисні креми, що містять цинк. Такі креми повністю відбивають шкідливі промені, в той час як хімічні сонцезахисні засоби поглинають їх. Сучасні сонцезахисні продукти містять дуже дрібні частинки цинку, їх не видно при нанесенні, але вони повністю блокують ультрафіолет.

— Прикрийте голову. Якщо жінка втратила волосся, то, незнаюча раніше сонце, шкіра голови може швидко обгоріти. Вуха також можуть бути вразливими. «Найкраще носити капелюх, – радить лікар Вейшар. – В іншому випадку використовуйте гарний сонцезахисний крем з цинком».

— Також наносьте на шкіру вітамін С до сонцезахисного крему або макіяжу. Він продається в рідкій формі й захищає шкіру від сонячних променів. «Обирайте той, який продається в коричневій, несвітлочутливої пляшці, – каже дерматолог. – Це важливо, оскільки що молекула вітаміну С легко руйнується й не повинна зберігатися в прозорому контейнері».

— Жінкам зі свіжим хірургічним шрамом, необхідно добре закривати цю область. Нова шкіра дуже делікатна. Вона може сильно потемніти, якщо буде піддаватися впливу сонця.

— Не покладайтеся на показники SPF у косметичних засобах для макіяжу. Якщо жінка збирається перебувати на вулиці більше 15 хвилин, необхідно використовувати спеціалізований сонцезахисний засіб.

— Пам’ятайте, що захист від легкого одягу, такого як футболка, прирівнюється до коефіцієнту SPF 8.

— Жінкам, які проходять променеву терапію, додатково необхідно захищати свою шкіру після купання в хлорованій воді басейну. Перед засмагою необхідно наносити на шкіру бар’єрний продукт, такий як мазь з вмістом вітамінів A і D або вазелін.

— Після дисекції пахвових лімфатичних вузлів жінкам потрібно уникати укусів, порізів, алергічної реакції або будь-яких інших зовнішніх пошкоджень на цій руці. Будь-яке з пошкоджень може викликати лімфедему.

— «Якщо жінка в даний час проходить лікування раку молочної залози, їй важливо уникати гарячих ванн», – зазначає лікар Вейшар. Вона стверджує, що бачила багато випадків «гідромасажного фолікуліту» – стан, викликаний бактеріями в гарячій воді, який здатен викликати хворобливі червоні виразки на шкірі. Хоча цей стан не несе особливої загрози, для людей з ослабленою імунною системою – може бути небезпечним.

Дотримуючись необхідних заходів безпеки, жінки з раком молочної залози, як і здорові, можуть дозволити собі провести день або тиждень на пляжі. Дерматолог стверджує: «Я говорю жінкам: «Нанесіть сонцезахисний крем з цинком, прикрийтеся й насолоджуйтеся!».

Добавить комментарий