Прием маммолога

Згідно з дослідженнями, опублікованими в журналі Radiology, метод діагностики із застосуванням цифрового томосинтезу дозволяє точніше виявити рак молочної залози і значно знижує необхідність у додаткових обстеженнях.

Томосінтерз або тривимірна мамографія – тривимірне, об’ємне сканування молочної залози. У цифровому томосинтезі використовується сканер, який обертається частково навколо грудей, забезпечуючи окремі зображення тонких шарів тканини.

Дослідження показали, що скринінги двовимірної мамографії (2D) спільно з цифровим томосинтезом (ЦТ) більш точно діагностують рак молочної залози з першого разу, без додаткових обстежень і опромінень пацієнта.

«Поєднання двовимірної мамографії та цифрового томосинтезу під час скринінгу значно зменшує радіаційне опромінення пацієнта і, виходячи з наших результатів, може поліпшити клінічну ефективність», – сказала Жаклін С. Холт, директор відділу грудного вигодовування Науково-дослідного інституту раку ім. Хелен Ф. Грехем.

Доктор Холт та її колеги порівняли клінічну ефективність цифрового томосинтезу спільно з цифровою мамографією (ЦТ+ЦМ), цифрового томосинтезу й двовимірної мамографії (ЦМ+2D) з показниками цифрової мамографії (ЦМ) без томосинтезу. В рамках програми дослідники порівняли 78 810 скринінгових мамограм, зроблених у період з 2011 по 2016 роки. 32 076 жінок пройшли обстеження на ЦМ. 30 561 жінок пройшли обстеження на ЦТ+ЦМ і 16 173 жінок – на ЦТ+2D.

Продуктивність оцінювалася шляхом вивчення швидкості й частоти виявлення раку, а також здатності спрогнозувати, чи є виявлена аномалія раком.

Результати досліджень показали, що загальні показники виявлення раку були однаковими, але ЦТ+2D виявив 76,5% інвазивних видів раку, в порівнянні з 61,3% на ЦТ+ЦМ. До того ж, скринінги ЦТ+2D дали менше хибнопозитивних діагнозів – 3,6%, в той час як ЦТ+ЦМ – 5,2%. Також позитивна здатність спрогнозувати рак під час обстежень на ЦТ+2D склала 40,8%, у порівнянні з 28,5% – на ЦТ+ЦМ.

Доктор Холт назвала такі результати обнадійливими й несподіваними, з огляду на той факт, що з ЦТ+2D позитивна здатність спрогнозувати рак підвищилася.

«Використання синтезованої двомірної візуалізації й томосинтезу, дає рівні або кращі результати виявлення раку в пацієнтів без необхідності у додаткових обстеженннях й, відповідно, при нижчих дозах опромінення», – сказала лікар.

Результати досліджень також показали, що застосування 2D мамографії в поєднанні з цифровим томосинтезом у програмах скринінгу дозволяє зменшити кількість хибнопозитивних результатів, що дуже важливо в епоху досить дорогої медицини.

«Зниження витрат на додаткові обстеження може заощадити державі мільйони доларів на охорону здоров’я», – вважає доктор Холт.

Джерело: MedicalNewsToday

Добавить комментарий