ozon-tabakası-zararlı-maddeler

Останнім часом вчені постійно піднімають питання — що викликає рак? Які чинники чи речовини призводять до утворення злоякісних пухлин?

Як відомо, рак виникає через зміни в клітині ДНК — її генетичного «плану». Деякі з цих змін можуть бути успадковими від батьків. Інші можуть бути викликані зовнішніми впливами, такими як:

  • Спосіб життя (харчування, вживання алкоголю й тютюну, фізична активність і т. п.);
  • Природні джерела (радіація, ультрафіолет, газ радону, інфекційні агенти і т. п.);
  • Фармацевтичний вплив (ліки, хіміотерапія, гормональні препарати, препарати, що пригнічують імунну систему й т. п.);
  • Робочі умови;
  • Побутові умови;
  • Забруднення зовнішнього середовища.

Всі ці фактори можуть бути канцерогенами.

Канцероген — це речовина, фізичний фактор, вірус, який здатен викликати або прискорити розвиток злоякісної пухлини.

Деякі канцерогени не впливають безпосередньо на ДНК, але призводять до раку іншими способами. Наприклад, вони можуть викликати поділ клітин швидше, ніж зазвичай, що може збільшити шанси на зміну ДНК.

Канцерогени впливають на всіх по-різному, не викликаючи рак в кожному випадку. Для будь-якої конкретної людини ризик розвитку раку залежить від багатьох факторів, у тому числі від того, як вона піддається впливу канцерогену, тривалості й інтенсивності впливу та генетичних особливостях людини.

Тому, навіть якщо речовина або вплив і може викликати рак, це не обов’язково означає, що його потрібно уникати за будь-яку ціну. Наприклад, естроген — відомий канцероген, який природним чином зустрічається в організмі. Також відомо, що вплив ультрафіолетового випромінювання сонячного світла викликає рак, але недоцільно повністю уникати сонця. Це ж стосується й багатьох широко використовуваних ліків. Наприклад, препарат Тамоксифен збільшує ризик розвитку певних видів раку матки, але може бути дуже корисним при лікуванні деяких ракових захворювань молочної залози, що є важливішим для деяких жінок.

Головними канцерогенами й збудниками злоякісних утворень є продукти харчування й алкоголь — 35%, на другому місці куріння — 30%. Також, хоча й менш суттєво, рак можуть викликати: віруси та інфекції, сексуальні чинники, професійні канцерогени, забруднення навколишнього середовища, спадковість, ультрафіолетове випромінювання, іонізуюча радіація, харчові добавки, лікарські засоби, медичні процедури й травми.

Джерело: American Cancer Society

Добавить комментарий