1

Більшість хвороб, серед яких і онкологічні захворювання, виникають через неправильне харчування, шкідливі звички та погану екологію. Якщо змінити своє меню та відмовитися від паління відносно легко, то вплинути на «здоров’я» довкілля значно складніше, але також можливо.

Звичайне сортування сміття та правильна утилізація чи переробка сміття можуть врятувати ґрунт, воду та їжу від зараження токсинами. А оскільки майже 7% території нашої країни вже завалено сміттям, то питання сортування відходів є обов’язковим для кожного.

Яке сміття підлягає сортуванню

Акумулятори й батарейки. Такі відходи дуже токсичні, оскільки з часом їх захисні зовнішні корпуси руйнуються, а небезпечні речовини, що в них містяться, потрапляють на прилади або в ґрунт. Це може спричинити пожежу, вибух та зараження навколишнього середовища тяжкими металами. Накопичення в організмі людини отруйних металів призводить до психічних та серцевих розладів, а також раку. Тому ці відходи потребують обов’язкової утилізації.

Ртутні градусники та лампи. Випари ртуті з розбитого градусника або лампи можуть спричинити тяжкі хвороби, слабоумство та смерть. Тому в жодному разі їх не можна викидати разом з іншим сміттям.

7

Пластикові вироби. Пластик не лише майже не розкладається, але й при нагріванні виділяє формальдегід, що має канцерогенні властивості. А при контакті з жирами пластик виділяє вінілхлорид, важкі метали та фталати, що дуже шкідливі для організму людини. Тому пластиковим пляшкам також не місце на сміттєзвалищі.

Поліетиленові пакети. Поліетилен містить в собі мономірні фталати — токсичні речовини, які отруюють печінку людини. Крім того, довговічність поліетилену спричиняє великої шкоди планеті. Хоча вже з’являються пакети з «коротким терміном життя» та в більшості випадків вони розкладаються близько 60 років. Саме тому використані пакети потрібно обов’язково сортувати й відносити до спеціальних пунктів прийому вторсировини.

3

Металобрухт. Таке сміття є небезпечним із кількох причин: воно може містити вибухонебезпечні прилади, радіаційно-небезпечні компоненти, а також стати причиною травмування людей чи звірів.

Алюмінієві банки з-під газованих та слабоалкогольних напоїв. При нагріванні іони алюмінію легко вилужуються із алюмінієвої фольги та банок і потрапляють до їжі, спричиняючи анемію, головний біль, захворювання нирок, печінки, коліти, агресивність і порушення пам’яті у людини.

Ганчір’я та одяг. Старий та непотрібний вам одяг може стати для когось у нагоді. Благодійні магазини «Ласка» із розтягнутих футболок та немодних суконь роблять багато корисних та гарних речей, а деякі українські дизайнери для створення своїх колекцій використовують лише одяг б/в.

8

Макулатура. Старі журнали, газети, книжки (якщо вони не представляють історичної цінності), зошити та картонні коробки можуть врятувати життя дереву.

Склобій. Скляну тару можна здати у пункти прийому вторсировини навіть у битому стані.

Куди віднести сортоване сміття

Пунктів, де приймають сортоване сміття, в столиці працює зараз багато. А для зручності киян діє інтерактивна мапа «Куди здати відходи». В мапі вказана детальна інформація про пункт прийому вторсировини, а саме: адреса, графік роботи та перелік відходів, які приймаються в кожному конкретному пункті.

9

Також Києвом курсує мобільний пункт прийому відходів «Майстер добрих справ», який збирає сортоване сміття у містян та організацій столиці.

Змінити Україну та зберегти своє здоров’я та здоров’я своїх дітей можна, якщо починати зміни з себе.

Добавить комментарий