Алёна Сокол (1)

Найефективнішим та по суті унікальним способом боротьби з раком молочної залози у всьому світі є його профілактика захворювання. Саме тому Благодійний фонд «Квітна» закликає жінок регулярно проходити мамологічне обстеження, а також проводить розіграші безкоштовних скринінгів у найкращих клініках України. Однією з переможниць такого конкурсу стала Олена Сокол, яка нещодавно пройшла обстеження та отримала консультацію мамолога в медичній клініці «Oxford Medical». Олена поділилася своїми враженнями від обстеження й розповіла, чому вона відвідує мамолога регулярно раз на рік.

Що Ви знаєте про обстеження молочної залози?

Я знаю, що існують два основні методи обстеження грудей: УЗД та мамографія. Але на останній консультації лікар мені розповів ще й про МРТ молочних залоз. Також він пояснив, яка між ними різниця і який спосіб обстеження найактуальніший для мене на даному етапі. Я думала, що мамографія точніша за УЗД, та лікар розповів, що мамографію роблять жінкам старшого віку у зв’язку з фізіологічними змінами в грудях, і щоб перевірити наявність кальцинатів, якщо є підозра на рак. УЗД роблять молодшим жінкам і щоб перевірити стан лімфовузлів. Всі ці способи інформативні по-своєму і не замінюють один одного.

Раніше Ви вже проходили обстеження молочних залоз чи це був перший візит до мамолога?

Це вдруге мені робили УЗД, а вперше – близько року тому.

Чому Ви вирішили пройти мамологічне обстеження перший раз? Вас щось турбувало чи Ви пішли з метою профілактики?

Як перше, так і друге обстеження я робила в профілактичних цілях. Мене нічого не турбувало, але я була дуже мотивована, оскільки знаю про рак грудей не з чуток. Моя рідна людина, мама, хворіла на рак молочної залози. На жаль, мами вже немає з нами, але, коли вона дізналася про хворобу, то часто нас з сестрою просила не ігнорувати обстеження грудей. До того часу я, хоча й знала про цю хворобу, але не цікавилася і не перевірялася.

Що Вам відомо про самообстеження молочних залоз?

Я чула про такий спосіб обстеження і завдяки Вашій акції знаю, в які саме дні потрібно пропальповувати груди, але робила це всього кілька разів, інтуїтивно, без покрокової інструкції.

Як Ви вважаєте, чому в Україні жінки недостатньо уваги приділяють профілактиці захворювань молочних залоз?

Тому що така проблема як рак молочної залози не те що не вирішується, вона навіть не розглядається на державному рівні. Дуже мало розголосу, інформації, пояснень. Про важливість обстеження молочних залоз потрібно розповідати скрізь: в інтернеті, з екранів телевізорів, з білбордів, у школах та інститутах. Натомість, у нас розраховують, що жінка сама здогадається про існування мамолога. Звичайно, в інтернеті зараз можна знайти купу інформації, але її потрібно хоча б захотіти шукати. А про мамологів і регулярні обстеження, на жаль, навіть гінекологи рідко згадують. Також важливо відзначити, що жінки не перевіряються через брак коштів. Хоча, якби я не перемогла в акції від «Квітна», то все одно б пішла до лікаря, тому що я вже поінформована, але якою ціною…

А звідки Ви дізналися про нашу акцію?

Мені знайома розповіла. Вона слідкує за Вашою сторінкою й сама виграла одне з таких обстежень. Відверто кажучи, це її заслуга, що я взяла участь у розіграші. Вона мені й дзвонила, й писала, навіть слідкувала, чи я дотрималася всіх умов конкурсу.

Які у Вас враження від обстеження?

Дуже позитивні. Сама лікарня досить приємна, а лікар перевершив мої очікування. Спочатку, коли я зрозуміла, що мамолог – чоловік, це мене дещо збентежило, оскільки я була налаштована на лікаря-жінку. Але коли я зайшла в кабінет і почала спілкуватися з лікарем, то напруга зразу зникла. Я відчувала, що знаходжуся на прийомі у гарного спеціаліста й стать тут взагалі ні до чого. Лікар приділив мені близько години часу, а в обстеження увійшло УЗД не лише молочних залоз, а й щитоподібної залози. Він дуже докладно й зрозуміло проконсультував мене з усіх моїх питань.

Та особливо мені сподобалося, що лікар не намагався нав’язати мені додаткових аналізів чи обстежень. Навіть, коли я сама перепитувала чи не варто мені зробити ті чи інші обстеження, враховуючи спадковість, то мамолог дав зрозуміти, що не в його правилах призначати пацієнту зайву діагностику задля наживи. У нього професійний, а не комерційний підхід.

Скажіть, що Ви робите, щоб бути здоровою й зберегти своє здоров’я?

Щоб бути здоровою якомога довше, потрібно: правильно харчуватися, не зловживати шкідливими звичками, займатися спортом, достатньо спати й менше нервувати. Мені складно вдається дотримуватися цих правил, хоча я намагаюся. Я правильно харчуюсь й привчаю до цього своїх дітей, не маю шкідливих звичок й багато рухаюся упродовж дня. Навіть вдома я постійно в русі. Вранці я приймаю контрастний душ, який заряджає мене енергією та позитивом на весь день. Також останнім часом ми багато подорожуємо всією родиною. Зазвичай це короткотривалі подорожі Україною, але вони наповнюють моє життя яскравими барвами й роблять щасливою і, мабуть, здоровішою. Окрім цього я регулярно відвідую гінеколога, а тепер і мамолога.

Щоб Ви порадили жінкам, які сумніваються і відкладають візит до мамолога?

Тема обстеження грудей досить делікатна, її не звикли обговорювати й ділитися нею, але мовчання й ігнорування цього питання «краде» у жінок шанс на здорове життя. Державна підтримка конче потрібна, але поки що ми можемо розраховувати лише на свою обізнаність і прагнення бути здоровими. Потрібно ділитися цією інформацією один із одним, підтримувати хворих і стимулювати здорових. Звичайно, завжди були і будуть люди, яким легше «зарити голову в пісок» і уявити, що його це не стосується, і якщо не думати й не обстежуватися, то хвороба не з’явиться. Та розумні, думаючі люди не злякаються, а навпаки почнуть відвідувати мамолога та закликатимуть обстежуватися й своїх рідних.

Якщо ми хочемо мати можливість ростити наших дітей, займатися улюбленою справою, подорожувати світом – потрібно слідкувати за здоров’ям і регулярно перевіряти свій організм. Від нас не все залежить, але значно більше, ніж ми думаємо.

Добавить комментарий