15

Для багатьох трапеза з келихом вина або пива – традиція. Адже, яка шкода може бути від настільки малої дози алкоголю? Але останні дослідження показують, що щоденне вживання навіть одного келиха неміцного вина або пива збільшують ризик виникнення раку.

У серпні 2018 року вчені Школи медицини Університету Вашингтона в Сент-Луїсі, провели масштабні дослідження, де вивчали зв’язок вживання навіть незначної кількості алкоголю з ризиками ранньої смерті, виникненням раку і серцево-судинних захворювань. Результати досліджень показали, що навіть один келих хмільного напою щодня на 20% підвищує ризик розвитку онкологічних захворювань.

«Келих алкогольного напою в день безпечні для здоров’я – міф», – стверджує одна з авторів експерименту доктор Еммануела Гакіду.

«Раніше деякі медики стверджували, що один або кілька келихів алкогольного напою щоденно не мають великого значення. Навіть проводилися дослідження, згідно з якими незначна доза алкоголю може поліпшити здоров’я, – говорить перший автор експерименту доктор Сара М. Харц. – Але тепер ми знаємо напевно, що навіть легке вживання алкоголю підвищує ризик смерті».

У дослідженні були проаналізовані дані, отримані від 434 321 учасника у віці 18-85 років. Команда вчених виявили, що у піддослідних, які майже щодня вживали вино або пиво у невеликих дозах, ризик померти від передчасної смерті виявився на 20% вищим, ніж у людей, які п’ють алкогольні напої рідше ніж тричі на тиждень.

«20-відсоткове збільшення ризику смерті особливо небезпечне для літніх людей, які через вік і так піддаються більш високому ризику померти», – зазначає доктор Харц.

Ризики переважують будь-які потенційні вигоди

Раніше були опубліковані матеріали з припущенням, що щоденне вживання невеликих доз алкогольних напоїв корисне для серцево-судинної системи. Автори публікацій стверджували, що люди, які зловживають або не п’ють алкоголь взагалі мають проблеми з серцем частіше, ніж ті, хто мало п’ють.

Але дослідження, проведені в серпні, продемонстрували, що навіть незначне вживання алкоголю небезпечне для здоров’я і цим перевищує будь-які можливі вигоди. Хоча келих червоного вина може позитивно вплинути на роботу «двигуна» організму, загроза захворіти на рак значно вища можливої користі.

«Споживання одного або кількох келихів алкоголю близько чотирьох днів у тиждень, здавалося, захищає від серцево-судинних захворювань, але вживання алкоголю щодня усуває ці переваги, – пояснює доктор Харц. – Що стосується ризику розвитку раку, будь-яке вживання алкоголю загалом шкідливе для здоров’я».

Виходячи з цього, доктор Харц вважає, що в майбутньому медики зможуть індивідуально рекомендувати незначне вживання алкогольних напоїв «сердечникам» і навпаки забороняти пити схильним до ризику захворіти на рак людям.

«Але в цілому, – розповідає вона, – я вважаю, що люди не повинні пити більше одного келиха вина упродовж тижня, щоб хоч якось бути здоровими».

Джерело: MedicalNewsToday

Добавить комментарий