5f7e280b2e6687f86809da3bc6911e2f

Чутливість грудей зазвичай не є ознакою серйозного захворювання. Груди є складною структурою, яка реагує на всі щомісячні гормональні зрушення, вагітність, лактацію, травми, кісти та процес старіння.

 

 

Близько 52% жінок відчувають періодичну підвищену чутливість і навіть біль в грудях.

Можливі причини чутливості грудей

  1. Грудне вигодовування

Грудне вигодовування викликає ряд змін у грудях і може призвести до підвищеної чутливості в одній або обох молочних залозах.

Якщо одна молочна залоза раптово стала чутливішою за іншу або в обох з’явився незвичний біль, то причинами можуть бути:

  • Лактостаз (закупорка молочної протоки)

Молочні протоки можуть блокуватися, якщо з них належним чином не звільняються молоко під час годування грудьми. Симптомами застою молока в протоках можуть бути:

— невелике ущільнення в залозі;

— чутливість;

— біль і дискомфорт;

— температура.

Щоб запобігти виникненню маститу, необхідно якомога швидше очистити протоку від закупорки.

Продовження годування та повне зціджування молока можуть звільнити протоку від закупорки. Легкий масаж грудей до або під час грудного вигодовування також може сприяти кращому проходженню молока.

Якщо самостійно не вдається позбутися лактостазу, необхідно якомога швидше звернутися до лікаря.

  • Мастит

Мастит – це запалення тканин молочної залози, яке найчастіше виникає через закупорку молочної протоки. Запалення може призвести до болю в грудях, почервоніння, набряку грудей, а іноді й загального поганого самопочуття та підвищення температури.

Жінкам з маститом необхідно продовжувати грудне вигодовування і масажувати груди, щоб позбутися від закупорки в протоці. Теплий душ і компрес можуть допомогти полегшити біль.

Якщо запалення не проходить самостійно, лікар може призначити антибіотики.

  • Молочний пухирець

Молочним пухирцем є біла цятка на соску або ареолі. Іноді такі пухирці можуть бути дуже чутливі на дотик.

Молочні пухирці часто зустрічаються разом з закупореною протокою або маститом. Щоб вилікувати пухир, жінці необхідно продовжувати лактацію, зціджувати залишки молока й масажувати груди. Теплий компрес може допомогти полегшити біль.

  • Інші зміни

Під час лактації груди можуть істотно змінитися і відрізнятися одна від одної в залежності від того, як давно жінка годувала малюка або зціджувала молоко з грудей.

У процесі наповнення грудей молоком, деякі жінки можуть відчувати біль, набряк або чутливість, а під час годування відчувати незвичайне поколювання схоже на мікро удари електричним струмом.

  1. Травми грудей

Травми, викликані ударом або забиттям, порізи або подряпини грудей можуть підвищувати чутливість органу, особливо якщо це призводить до набряку. Через травмування також можуть з’явитися почервоніння, виділення із сосків і біль.

Легке ушкодження грудей і соска може спровокувати й грудне вигодовування.

Незначні травми, як правило, загоюються самостійно, але у випадку збільшення або тривалого збереження неприємних симптомів краще звернутися до лікаря.

Якщо жінка помічає нове ущільнення або новоутворення в грудях, необхідно якомога швидше звернутися до мамолога.

  1. М’язова травма

Груди знаходиться над грудними м’язами, тому може здаватися, що біль або чутливість виходять від грудей. Пошкодження грудних м’язів можуть викликати гострі, стріляли біль або тупий біль.

Наслідками таких травм є напруга або надмірні скорочення на м’язи грудей, особливо упродовж заняттям спортом або важкої атлетики. Легкий масаж цих м’язів та прикладання холоду або тепла можуть полегшити біль і чутливість.

  1. Циклічний біль у грудях

Деякі люди відчувають циклічний біль або чутливість, які змінюються під час менструального циклу і пов’язані зі зміною рівня гормонів.

Жінки часто помічають, що груди набрякає, стає чутливою або з’являються хворобливі відчуття в кінці циклу.

Зазвичай ці симптоми виникають в обох грудях, та іноді дискомфортні відчуття можуть бути лише в одній молочній залозі.

  1. Вагітність

Гормональні зміни під час вагітності можуть збільшити чутливість грудей. Як і з циклічним болем, чутливість грудей під час вагітності зазвичай виникає в обох молочних залозах. Однак у деяких жінок одна молочна залоза може бути чутливішою, ніж інша.

  1. Доброякісні новоутворення

У багатьох жінок в якийсь момент їхнього життя розвивається один або кілька доброякісних утворень у грудях. Доброякісні означає, що ці утворення не ракові.

Новоутворення здатні викликати відчуття «наповнення» молочної залози, запалення або чутливість. Ці симптоми можуть бути постійними або змінюватися з часом.

Найбільш поширеними типами доброякісних утворень в молочних залозах є фіброаденоми й кісти.

Фіброаденоми – товсті волокнисті новоутворення, які зустрічаються як в одній, так і в двох молочних залозах. На дотик новоутворення можуть бути еластичними або жорсткими. Найчастіше фіброаденоми безболісні, але іноді вони можуть викликати чутливість або біль.

Кісти молочної залози – круглі або овальні мішечки з рідиною, які можуть бути як чутливими, так і безболісними. Кісти розрізняються за розміром і можуть збільшуватися в розмірах та викликати хворобливі відчуття безпосередньо напередодні менструації.

Якщо доброякісні утворення молочної залози не викликають хворобливих відчуттів або дискомфорту, то вони не потребують лікування. Іноді жінки помічають, що відмова від продуктів або напоїв, що містять кофеїн, знижують неприємні симптоми.

Дуже важливо регулярно проходити мамологічні обстеження і стежити за динамікою змін будь-яких утворень у молочних залозах.

  1. Рак молочної залози

Чутливість в одній молочній залозі може бути сигнальним попередженням раку молочної залози. Однак біль або чутливість самі по собі навряд чи можуть бути пов’язані з раком молочної залози.

За даними Американського онкологічного товариства, нове утворення або збільшення однієї залози є найбільш поширеними симптомами раку молочної залози.

Також симптомами РМЗ є:

— зміна розміру або форми однієї молочної залози;

— зміна кольору шкіри на одній молочній залозі;

— нові або незвичайні виділення з соска;

— набряк в грудях;

— провалювання соска всередину.

Якщо жінка виявляє один або кілька таких симптомів, їй необхідно негайно звернутися до лікаря. Рак молочної залози, діагностований на ранній стадії, добре піддається лікуванню.

 

Джерело: MedicalNewsToday

Добавить комментарий