70284229_520875085373671_595552624963485696_n

Благодійний фонд «Квітна» першим в Україні розповів про способи проведення самоогляду молочних залоз людям із вадами слуху їх рідною жестовою мовою.

Щодня 39 українок різного віку, статку, віри сповідання, мови та захворюваннями дізнаються про діагноз – рак молочних залоз. Попередити розвиток раку грудей можна дотриманням правил здорового способу життя та плановими профілактичними обстеженнями. Аби розповісти людям із порушенням слуху про методи й способи здійснення цих обстежень, Благодійний Фонд «Квітна» відзняв перше в Україні соціально-інформаційне відео жестовою мовою.

«За статистикою, кожна дев’ята людина з певних причин має порушення слуху. Хтось народився глухим, а хтось втрачає слух через травму чи хворобу. Мені здається, це складно не чути звуки, які тебе оточують. Та приклади таких глухих геніїв, як Гюго, Бетховен, Антоніо Станьолі, Жан Жак Руссо і П’єр де Ронсар доводять, що вади слуху – це не вирок і не повинні бути перепоною в житті. Але суспільство повинно навчитися краще враховувати такі відмінності в спілкуванні певних людей й зробити все, щоб слабочуючі люди не відчували труднощів і дискомфорт в отриманні інформації. Особливо, якщо інформація може врятувати їхнє життя. Про способи й методи обстеження грудей повинна знати кожна жінка: білявка, чорнява, молода, у віці, з вадами слухи чи зору. Кожна. Це життєво необхідно. Тому, прагнучи донести інформацію до людей з вадами слуху, ми підготували навчальне відео з допомогою сурдоперекладу про самообстеження молочних залоз, яке допоможе жінкам правильно потурбуватися про себе й попередити розвиток раку грудей. Поки що ми першими це зробили, але таких відео й інформації про профілактику онкології повинно бути багато для людей із будь-якими вадами», ­– зауважує засновник Благодійного фонду «Квітна» Уріель Штерн.

Щомісяця з 6 по 12 день циклу або в будь-який фіксований день у період менопаузи кожна жінка повинна оглядати свої груди на предмет ущільнень, набряків, зміни форми та кольору. Для цього потрібно лише кілька хвилин часу й дотримання елементарних умов огляду, про які детально розповідається у відео Благодійного фонду «Квітна» про самообстеження грудей.

Для створення соціального відеосюжету Фонд залучив спеціаліста сурдоперекладу Спеціальної школи-інтернату І-ІІІ степенів №9 міста Києва. Головною героїнею, яка «озвучила» текст відео, стала Мар’яна Коб’юк, заступник директора з навчально-виховної роботи, вчитель-дефектолог (сурдопедагог), вчитель початкових класів.

«Ідея про створення відео мовою жестів виникла у нас вже давно, оскільки ми намагаємося достукатися до кожної жінки й вберегти життя кожної українки. Але ми й не очікували, що отримаємо таку підтримку від фахівців сурдоперекладу. Світлана Богданівна Горенкова, директор школи-інтернату №9, де навчаються дітки з вадами слуху, одразу пройнялася ідею й з радістю нам допомогла. А робота з Мар’яною Коб’юк взагалі здалася магією. Я й не очікувала, що розмовляти руками – це так красиво. Сподіваюся, завдяки цьому відео всі слабочуючі жінки України дізнаються про методи профілактики раку молочних залоз й неодмінно зроблять необхідні обстеження, аби бути здоровими», – натхненно розповідає головний спеціаліст зі зв’язків з громадськістю та ЗМІ БФ «Квітна» Олена Берегова.

«Тема боротьби із раком молочних залоз та необхідність регулярних обстежень у лікарів-мамологів дуже важлива для жінок. Оскільки здорова жінка – це здорова сім’я, здорове покоління і здорове майбутнє нашої України. Важливо донести цей меседж – суть цієї проблеми саме до жінок, які мають порушення слуху. Адже, хоч і на сучасному етапі розвитку нашого суспільства, ми маємо доступ до будь-якої інформації, люди із порушеннями слуху, все ж таки залишаються, трішечки, осторонь деяких питань. Тому, я вважаю, що запис відео у такому форматі – звернення до жінок із порушеннями слуху жестовою мовою – рідною мовою для більшості слабочуючих людей, є надзвичайно корисним і необхідним», – стверджує Мар’яна Коб’юк. – «Я дуже рада, що мала змогу долучитися до цього дійства і дякую за таку можливість представникам та організаторам Благодійного фонду «Квітна».

Добавить комментарий