ЦИСТИТ

Цистит – це запалення сечового міхура, яке, у переважній більшості випадків,  викликається бактеріальною інфекцією. Він може бути болючим і дратівливим, а також стати серйозною проблемою для здоров’я, якщо інфекція пошириться на нирки.

Цистит також може виникати як реакція на певні препарати, променеву терапію або такі подразники, як жіночий гігієнічний спрей, сперміцидні желе або тривале використання катетера. Здебільшого інфекціями сечовидільних шляхів страждають жінки репродуктивного віку, через анатомічну особливість будови тіла, а також діти, і рідше чоловіки.

Звичайним лікуванням бактеріального циститу є антибіотики. Лікування інших видів циститу залежить від основної причини.

Ознаки та симптоми циститу:

  • Сильний, стійкий позив до сечовипускання
  • Відчуття печіння та болю при сечовипусканні
  • Часті, невеликі позиви
  • Кров у сечі (гематурія)
  • Сеча каламутна і з яскраво вираженим неприємним запахом
  • Дискомфорт в області тазу
  • Почуття тиску в нижній частині живота
  • Лихоманка низького ступеня

У маленьких дітей нові епізоди випадкового денного сечовипускання також можуть бути ознакою інфекції сечовивідних шляхів. Однак, саме по собі нічне неконтрольоване сечовипускання у дітей ознакою циститу бути не може.

Ознаки та симптоми циститу у дітей:

  • біль у животику
  • висока температура (лихоманка) 38С і вище
  • слабкість або дратівливість
  • знижений апетит і блювота

Причини виникнення циститу:

Найчастішими є випадки бактеріологічного циститу, який спричинений патогенною мікрофлорою у тканинах сечового міхура. Чинниками, що впливають на поширення бактерій в сечовивідних шляхах можуть бути:

  1. переохолодження і не лише місцеве
  2. гормональні порушення
  3. хронічні запори та патології кишківника
  4. гінекологічні недуги
  5. порушення правил особистої гігієни
  6. зниження імунітету
  7. вроджені анатомічні особливості уретри

Коли слід звернутися до лікаря

Зверніться за негайною медичною допомогою, якщо у вас є ознаки та симптоми, характерні для ниркової інфекції, включаючи:

  • Біль у спині або збоку
  • Лихоманка
  • Нудота і блювота
  • Раптове, часте або болісне сечовипускання, яке триває кілька годин або довше
  • Кров у сечі

Якщо у вас раніше діагностували інфекції сечовидільних шляхів (ІСШ) і у вас розвиваються симптоми, що імітують попередній синдром ІСШ, зверніться до лікаря.

Також до лікаря слід звернутись, якщо симптоми циститу повернуться після того, як ви закінчили курс антибіотиків. Можливо, вам знадобиться інший тип ліків.

Не слід нівелювати випадками неконтрольованого сечовипускання у дітей, якщо це відбувається у день. Важливо вчасно звернутись до педіатра.

У чоловіків цистит зустрічається рідко, але, якщо, однак, чоловіки відчувають будь-які з вищезгаданих ознак, також важливо вчасно звернутись до лікаря, щоб виявити причину та призначити правильне лікування.

Бактеріальний цистит

Інфекції сечовивідних шляхів зазвичай виникають, коли бактерії поза організмом потрапляють в сечовивідні канали через сечівник і починають розмножуватися. Більшість випадків циститу викликані типом бактерій Escherichia coli (E. coli).

Бактеріальні інфекції сечового міхура можуть виникнути у жінок внаслідок статевого акту. Але навіть сексуально неактивні дівчата та жінки сприйнятливі до інфекцій нижніх сечовивідних шляхів, тому що в області жіночих статевих органів часто є бактерії, які можуть викликати цистит.

Різновиди неінфекційного циститу

Хоча бактеріальні інфекції є найбільш частою причиною циститу, низка неінфекційних факторів також може спричинити запалення сечового міхура.

Інтерстиціальний цистит. Причина цього хронічного запалення сечового міхура, який ще називають синдромом хворобливого сечового міхура, незрозуміла. Більшість випадків діагностуються у жінок. Стан може бути важким для діагностики та лікування.

Медикаментозний цистит. Деякі ліки, зокрема хіміотерапевтичні препарати циклофосфамід та іфосфамід, можуть спричинити запалення сечового міхура, оскільки розщеплені компоненти препаратів виходять з вашого організму.

Променевий цистит. Променева обробка тазової області може викликати запальні зміни тканини сечового міхура.

Цистит стороннього тіла. Тривале використання катетера може спричинитись до бактеріальних інфекцій та до пошкодження тканин і викликати запалення.

Хімічний цистит. Деякі люди можуть бути чутливими до хімічних речовин, що містяться в певних продуктах, таких як міхура з ванною, жіночі гігієнічні спреї або сперміцидні желе, і можуть розвинутися реакції алергічного типу в сечовому міхурі, викликаючи запалення.

Цистит, пов’язаний з іншими станами. Цистит іноді може виникати як ускладнення інших порушень, таких як діабет, камені в нирках, збільшена травма простати або спинного мозку.

Фактори ризику

У жінок частіше виникають інфекції сечовивідних шляхів, передовсім через особливість анатомії, адже уретра у них коротша, відтак шлях, який долають бактерії, щоб досягти сечового міхура, значно зменшується.

Найбільший ризик виникнення циститу у жінок, які:

Статево активні. Статевий акт може призвести до того, що бактерії виштовхуються в уретру.

Використовують певні типи контролю народжуваності. У жінок, які використовують діафрагми, чи інші засоби мають підвищений ризик захворювання на ІСШ. Діафрагми, що містять сперміцидні засоби, ще більше збільшують ваш ризик.

Вагітність та післяродовий період.

Діагностика циститу:

Для встановлення чи підтвердження діагнозу цистит, після вивчення історії хвороби лікарі можуть призначити:

  1. Аналіз сечі
  2. УЗД органів сечовидільної системи
  3. Гінекологічний огляд

Якщо цистит частий та з рецидивами, додатково лікар може призначити цистоскопію. Це ендоскопічне дослідження стінок уретри, сечового міхура і виходів сечоводів, який дозволяє візуально оглянути орган за допомогою оптичного приладу.

Лікування циститу:

Передовсім наголошуємо, що за жодних обставин не слід займатись самолікуванням циститу, адже як наслідок, симптоми можуть замаскуватись, а сама недуга перейде у хронічну стадію. Щоб уникнути цього, при запаленні сечового міхура потрібно звертатися на консультацію до уролога. Основні групи лікарських засобів, які лікарі можуть призначати при лікуванні циститу:

  • антибіотики;
  • знеболювальні;
  • сечогінні засоби;
  • протизапальні ліки.

Окрім цього при гострому циститі потрібно дотримуватися дієти, яка виключає з раціону гостру та солону їжу, алкоголь, шоколад, міцну каву та чай, а також обмежитись від виснажливої праці, більше відпочивати та лежати.  При циститі необхідно пити багато рідини, особливо корисні в цей період морси з журавлини та трав’яні чаї.

Профілактика циститу:

Найкращою профілактикою бактеріологічного циститу є уникнення чинників, які його викликають. Себто, дотримання правил особистої гігієни, слідкування за гінекологічним станом здоров’я та щорічний профілактичний огляд у лікаря гінеколога, налаштування здорових харчових звичок та якісне, збагачене мікроелементами й вітамінами харчування дозволяє налагодити роботу кишківника й підвищити імунітет організму в цілому.

Добавить комментарий