name -    PosterMyWall - 2021-03-14T141831.527

Вчені Карстен Бах та Сара Пенса з Кембриджського університету стверджують, що в клітинах з геном BRCA1, перш ніж стати раковими, відбуваються зміни подібні до тих, які зазвичай спостерігаються під час вагітності. Ці знання можуть допомагати у виявленні раку молочної залози на зародковій стадії.

Упродовж останніх десятиліть вчені каталогізували мутації, що існують при раку молочної залози. Однак ми не знаємо, як ці мутації впливають на клітини здорової молочної залози. Оскільки це складно вивчити на людях, ми скористалися моделями мишей, де можливо проаналізувати стан тканини безпосередньо перед появою пухлини”, — розповідає Карстен Бах.

Що таке мутація BRCA1?

Деякі люди успадкували генетичні особливості, які збільшують ризик розвитку певних видів раку. Порушення генів BRCA (BRCA1 або BRCA2) значно збільшує ризик розвитку раку молочної залози в молодому віці, а також ризик розвитку раку яєчників.

В середньому п’ять із тисячі людей мають несправність у BRCA1 або BRCA2, хоча в деяких групах населення ця кількість помітно вища.

Наявність поломки в гені BRCA означає, що жінка має досить високу вірогідність захворіти на рак молочної залози до 80 років (70%). Та все ж науковці стверджують, що не у всіх жінок з мутацією BRCA1 з’явиться рак.

Несподівана знахідка

Вивчаючи тканину молочної залози 15 мишей, які мали мутацію BRCA1, вчені помітили нехарактерні для піддослідних зміни. У не вагітних мишей були клітини, які зазвичай присутні лише тоді, коли тварина чекає на поповнення і в неї починає вироблятися молоко.

Це може означати, що мутація BRCA1 запускає в тканині молочної залози процес імітації вагітності, перш ніж в ній з’явиться рак.

Спочатку ми думали, що нам дали неправильних мишей”, — згадує доктор Бах. — “Тоді ми зрозуміли, що мутація BRCA1, здається, спричиняє в клітині тканини молочної залози зміни, які характерні під час вагітності”.

Команда обґрунтувала, що наявність мутації BRCA1 може спровокувати у стовбурових клітинах увімкнення процесів, які зазвичай активуються лише під час вагітності.

Коли ці процеси активовані, клітинам надходить вказівка перетворитися на альвеолярні клітини, які складають камери в грудях, у яких відбувається вироблення молока на пізніх термінах вагітності.

Хоча відомо, що тричі негативний рак молочної залози, керований BRCA1, виникає із цих стовбурових клітин, але їх розвиток у результаті мутації був недостатньо вивченим.

Доктор Сара Пенса вважає, що однією із загадок довкола мутації генів BRCA є те, що вони дуже різко збільшують ризик раку грудей, на відміну від раку нирок або легень. “Здається, певні процеси в клітинах молочної залози, які зазвичай вмикаються гормонами під час вагітності, викликані мутацією BRCA1 і змушують клітини рости без контролю”, — каже науковиця.

Вчені з’ясували, що ці зміни відбулися дуже рано, ще до виявлення будь-яких пухлин. “Отже, ми розсудили, що маркери цих клітинних змін можуть бути використані для спостереження за людьми, які, як ми знаємо, мають ризик раку молочної залози, аби інформувати їх про те, коли робити і чи варто взагалі робити мастектомію”, — розповідає Пенса.

Що це може означати для жінок з мутацією BRCA1?

Далі команда проаналізувала клітини молочних залоз 12 жінок з мутацією BRCA1, які пройшли профілактичну мастектомію.

На подив дослідників, лише у 4 з 12 жінок були виявлені рівні цих маркерів на ранніх етапах ініціювання пухлини. Це свідчить про те, що більшість жінок все ще мали низький ризик розвитку пухлини на момент проведення операції.

Хоча робота все ще перебуває на початковій стадії, і знадобляться великі клінічні випробування, дослідники сподіваються, спираючись на свої висновки, розробити аналіз крові для виявлення ранніх змін, що відбуваються в клітинах молочної залози з BRCA1.

У майбутньому лікарі зможуть проводити скринінг жінок, які перебувають у групі ризику через мутацією BRCA1, та допомагати їм визначатися щодо доцільності профілактичної операції з видалення молочних залоз.

Джерело: CANCER RESEARCH UK

Добавить комментарий