name -    PosterMyWall (4)

Літо, сонце, відпочинок. Ми з радістю підставляємо обличчя сонячним променям, яких нам так бракувало взимку, при цьому забуваючи, що природне джерело вітаміну D може нести й приховану загрозу. Адже UVB-промені – це ризик і сонячного опіку, і фотостаріння, і зниження імунітету, і навіть раку шкіри. Сонячне випромінювання здатне непомітно проникати в глибокі шари дерми, руйнуючи колагенові волокна і навіть молекули ДНК. Але для боротьби у нас є надійна зброя – SPF!

Захищаємося з SPF

Це фактор захисту від сонця. Всі знають, чим більше його значення, тим ефективніший косметичний засіб (санскрін). Виробники пропонують знизити вплив UVА і UVB-променів за допомогою косметики з фактором захисту. Вона, наче дзеркальний меч, здатна відбити сонячний удар. А ще захистити від фотостаріння, алергічного дерматиту, раку шкіри. На ступінь захисту від шкідливих променів вказують цифри поруч з SPF. Наприклад, SPF 100 фільтрує до 99% UVB-променів, а SPF 10 – вже менше 90%.

Обираємо санскрін

Як не потонути в розмаїтті косметичних засобів, які нам пропонують? Спочатку необхідно визначити свій фототип. Він залежить від реакції шкіри на сонце та її здатності відбити його негативний вплив.

Фототипів шкіри всього 6:

  • (Cкандинавський). У «білосніжок» з порцеляновою шкірою часто з’являються веснянки, обличчя обгорає. Використовуйте сонцезахисний фактор не менше 50.
  • (Європейський світлий). Володарі світлого волосся та кольору шкіри. Як і попередній фототип можуть мати веснянки, але менш виражені. Для них необхідний SPF захист 30-50.
  • (Європейський темний). Шкіра цього типу вже добре сприймає засмагу. Захист можна знизити до SPF 15-20.
  • (Середземноморський). У щасливчиків з оливковим кольором шкіри засмага інтенсивна. Для вас засоби з фактором 10-15.
  • (Індонезійський). Цей тип з дуже смаглявою шкірою може не боятися насиченої засмаги. Використовуйте косметику з SPF 10.
  • (Африканський). «Шоколадкам» підійде SPF 5.

Дивимося на склад

Для вибору правильної косметики варто поцікавитися і складом сонячних протекторів. У формулу засобів косметологічні компанії часто вводять 2 види фільтрів: мінеральні та хімічні. До перших відносять діоксид титану та оксид цинку. Вони добре захищають від випромінювання і підходять навіть для чутливої шкіри дітей. Хімічна група стає активною під впливом UV-випромінювання. Для максимального захисту шкіри виробники косметики часто використовують одразу два види фільтрів – і мінеральний, і хімічний.

Також варто звернути увагу і на допоміжні функції екранів. В якості додаткових бонусів компанії пропонують зволоження та навіть матування. В основу формули можуть вводити термальну воду – для зволоження і пом’якшення, ніацинамід – для матування, а також селен, вітамін Е в якості антиоксидантів.
Склад санскріну може мати і додаткові компоненти для кожного типу шкіри. Для жирної підійдуть легкі некомедогенні флюїд, молочко, крем-гелі. А ось олійка для засмаги може закупорити пори.

Для сухої – необхідно обирати нежирні зволожуючі креми, а також масла.
Власницям чутливого епідермісу косметичний ринок пропонує гіпоалергенні заспокійливі молочко та крем-гелі.

Щоб захистити зону очей та губ також необхідні санскріни, призначені винятково для чутливої шкіри.

Використовуємо правильно

Здавалося, що тут складного? Наклав необхідний шар сонцезахисного екрану на обличчя і можна виходити в світ. Не все так просто. Існують нюанси, ігнорування яких може істотно знизити ефективність навіть дуже гарного косметичного засобу. Щоб шкіра і влітку була завжди здоровою, необхідно наносити санскрін хоча б за 30 хвилин до виходу. За цей час крем не тільки проникне в дерму, а й створить на обличчі захисну плівку. Не забуваємо й про відкриті ділянки тіла – вуха, губи, зап’ястя та зону декольте. Дерматологи рекомендують навіть захищати проділ, якщо ви виходите на сонце без головного убору.

І найважливіше: захист на обличчя необхідно наносити кожні 2 години. А після купання не забувати знову нанести санскрін. Важливо також змивати залишки засобу після того, як ви зайдете до приміщення.

Насолоджуйтесь літом, сонцем, максимально убезпечивши себе від раку шкіри.

Добавить комментарий