name -    PosterMyWall (61)

Різдво Христове — одне з головних християнських свят. Воно знаменує народження Ісуса Христа — Сина Божого та Спасителя людства. У всіх храмах України в цей день під срібні переливи церковних дзвонів відбуваються урочисті різдвяні літургії.

В нашій країні православні християни Різдво відзначають 7 січня. Його зазвичай святкують у теплому родинному колі, не забуваючи про традиції гостинності, добра та милосердя.

Історія свята

Згідно з віровченням, 2022 роки тому Діва Марія та її чоловік Йосип прийшли до Вифлеєма для участі в переписі населення. Подружжя було змушене заночувати в печері разом із худобою. Тут і народився Ісус, а ясла стали для нього колискою.

Першими вклонитися Ісусу прийшли пастухи. Слідом за ними — волхви, дорогу яким вказала Вифлеємська зірка. Вони щедро обдарували немовля, принісши йому до печери золото, ладан та мирро. Відтоді й бере початок чудова традиція на Різдво дарувати подарунки.

До речі, і служителі церкви, і астрономи переконані, що Вифлеємська зірка була або кометою, або потужним парадом планет. Зокрема, за однією з гіпотез, з’єднанням Юпітера та Сатурна у знаку Риб.

Готуємось до Святвечора

За давньою традицією, різдвяне святкування починається ще 6 січня. Вечір напередодні Різдва називається Святим або Надвечір’ям Різдва Христового. У цей день всі члени родини мають бути вдома, допомагати одне одному під час святкових приготувань.

Напередодні свята господині ретельно прибирали в оселі, вибілювали помешкання, стелили нові або чисто випрані скатертини й рушники, готували новий одяг для всіх членів родини. Із воску з власної пасіки виготовляли святкові свічки, примовляючи спеціальні замовляння й молитви.

А вдосвіта 6 січня господиня розпочинала приготування дванадцяти страв, які символізують дванадцять апостолів. Оскільки Різдву передує тривалий сорокаденний піст, всі страви Святої вечері мають бути пісними.

Головною різдвяною окрасою є кутя. Це пшенична або ячмінна каша, змішана з родзинками, маком, медом і горіхами. Також на столі обов’язково має стояти узвар.

Важливим різдвяним обрядом на Святий вечір є оформлення столу. Традиційно його застеляють свіжим сіном або соломою. Зверху насипають трохи зерна й покривають скатертиною.

На почесному місці в хаті повинен стояти Дідух — житній, пшеничний або вівсяний сніп. Він символізує урожай та добробут і є оберегом роду. Традиція ставити дідуха на Святу вечерю тягнеться ще з часів язичництва. Але в сучасній Україні вона збереглася лише в західних областях.

Сідати за святковий стіл необхідно з появою першої зірки, що символізує народження Ісуса. Святий Вечір традиційно розпочинається молитвою за здоров’я живих і упокій мертвих. Господар першим сідає за стіл, запалює різдвяну свічку й благословляє вечерю. Після цього куштує кутю і роздає її родині.

Після куті вже можна переходити до інших страв: риби, грибів, борщу, вареників, тушкованої капусти, картоплі, узвару тощо. У різних регіонах України набір страв є різним, але їхня кількість залишається незмінною. Під час трапези в жодному разі не можна лаятися та сперечатися.

Різдвяні свята в Україні, за язичницькою традицією, пов’язані з культом предків та вшануванням душ померлих. Тому після Святої вечері українці залишають по ложці кожної страви для духів родичів (у деяких регіонах взагалі не прибирають зі столу) або ставлять для них кутю на підвіконня.

Як зустріти перший день свята

Вранці 7 січня люди радісно вітаються фразою: «Христос народився!». У відповідь лунає — «Славімо його!» У цей день відвідують святкову літургію в церкві, а також родичів.

На відміну від Святвечора, під час різдвяних гостин вже не обмежуються пісною їжею. На столі з’являється шинка, ковбаса, яйця, холодець тощо.

Обов’язковою різдвяною традицією є колядування. Колядники піснями славлять господарів. Найчастіше лунають побажання щастя, здоров’я та достатку. На знак вдячності господарі виносять колядникам солодощі або гроші. Традиційно в Україні колядують діти, дорослі парубки та дівчата (на Галичині інколи ще й ґазди). Вважається, що чим більше колядників відвідає вашу оселю, тим щедрішим буде для родини рік.

Давнім та унікальним різдвяним звичаєм є ходіння з вертепом. Традиція здебільшого поширена на заході Україні. Неодмінний атрибут вертепу — Різдвяна зірка. Її вважають символом радості. Саме вона несе людям світлу новину про народження Ісуса.

Водночас традиції святкування Різдва в Україні не обмежуються вертепом з ляльками. Великої популярності набув і вертеп, у якому ролі біблійних персонажів виконують усі бажаючі.

Як відзначають у регіонах

У гірських регіонах України переддень Різдва називають Корочуном. Така назва сформувалася під впливом Угорщини. Окрім традиційної куті тут обов’язковою стравою є калач або корочун (крочун).

У низинних районах Закарпаття куті не варять. Готують бобальки — кульки з тіста. Їх запікають, а потім ще тримають на пару. Потім їх посипають маком чи горішками. Саме з них і починається Свята вечеря.

На Гуцульщині (частина Івано-Франківської, Чернівецької та Закарпатської областей) в Святвечір господар зі старшим сином або дружиною брали хліб, ложку меду, кутю, ладан і свічку. Вони обходили домівку тричі за сонцем. Після обряду посипали все довкола маком, а біля порогу клали часник і сокиру. Так оберігали будинок від злих духів.

На Галичині (сучасні регіони Львівської, Івано-Франківської та Тернопільської областей) напередодні Святого Вечора у дім заносили плуг або ярмо. Вважалося, що вони принесуть родині щастя.

У деяких районах Львівщини й досі плетуть солом’яних павуків. Їх підвішують над входом або перед іконою. Вважалося, якщо жінка не має дітей, їй потрібно постояти під цими павучками. Тоді наступного року діти обов’язково з’являться.

На Поліссі (північні райони Волинської, Рівненської, Житомирської, Київської, Чернігівської та Сумської областей) не має традиції ставити на стіл одразу 12 страв. А от кутю господині в основному готували з ячменю.

На Буковині (західна частина Чернівецької області) за стіл сідають дуже рано, щоб після Святого вечора діти не боялись ходити колядувати. Перед вечерею господар молиться про достаток та щастя для родини. Тарілку з-під першої страви колись перевертали, щоб квочки добре несли яйця.

На відміну від інших регіонів, на Черкащині та Київщині кутю на покуть відносили жінки. Після цього обряду господиня підходила до своїх діток і скубала їх за чубчики зі словами «Чуб-чуб». Це робилося для того, щоб квочки неслись, а курчата були чубатими.

На сході Україні кутю варять з рису. А ще на столі обов’язково мають бути пироги (вареники).

На півдні України досі збереглася традиція відносити святу вечерю хрещеним. Зазвичай у кошику несуть трохи куті, калачі, цукерки. Хрещені батьки обдаровують хрещеників грішми та солодощами. Має місце й такий звичай: заможні люди відвідують притулки й роблять подарунки бідним.

Що потрібно зробити на Різдво

  • Відвідайте в цей день церкву. Попросіть у щирих молитвах здоров’я та всіляких гараздів. Якщо немає можливості сходити на службу, помоліться вдома і запаліть свічку.
  • Обов’язково запаліть свічки. Вони подарують вашій оселі атмосферу свята та тепла.
  • Відвідайте на свято батьків, братів і сестер та інших родичів.

Що не можна робити

  • прати, прибирати, шити, виносити сміття з будинку;
  • ходити на полювання чи риболовлю;
  • сваритися і лихословити;
  • ворожити;
  • вдягати старий одяг;
  • відмовляти у допомозі нужденним.

Народні прикмети

  • Розбити посуд або щось пролити — до сварки.
  • Зіграти в цей день весілля — до довгого і щасливого сімейного життя.
  • Сідати за святковий стіл потрібно лише після появи першої зірки.
  • Якщо птах постукав у вікно, отримаєте радісні новини.
  • Всі страви, що стоять на столі, потрібно спробувати.
  • Домашніх тварин варто добре нагодувати.
  • Якщо першими в цей день до хати зайдуть двоє чоловіків — у родині не буде сварок.
  • Першою поріг переступить жінка — домочадців чекають незгоди.
  • Придбана на Різдво річ служитиме довго.

Також українці дотримуються давньої традиції миритися в цей святий день, пробачаючи одне одному образи.

З часом деякі народні звичаї загубилися. Але у багатьох регіонах і досі можна відчути особливий колорит під час святкування Різдва. І однією з найкращих традицій, якої досі дотримуються більшість українців, є святкування у теплому сімейному колі.

Даруйте у цей день добро та любов, дбайте про нужденних, започатковуйте власні сімейні традиції та насолоджуйтеся теплотою цього великого свята.

 

Джерело: Learning.ua

Добавить комментарий