Breast Cancer Awareness Digital Display Templ (1) -    PosterMyWall

Американські вченні вважають, що текстуровані грудні імпланти значно небезпечніші для здоров’я жінки, ніж вважалося раніше. Вони можуть спричинити розвиток рідкісного онкологічного захворювання — анапластичної великоклітинної лімфоми, — випадки діагностики якої значно зросли останнім часом.

Про те, що через встановлення сольових чи силіконових грудних імплантів існує ризик розвитку анапластичної великоклітинної лімфоми молочної залози (BIA-ALCL) вперше офіційно заявило Управління з контролю за продуктами й ліками США у січні 2011 року. А 21 липня 2022 року в журналі JAMA Oncology було опубліковано дослідження, згідно з яким імовірність появи BIA-ALCL наразі удвічі вищий, ніж був у 2011 році.

Імпланти молочних залоз

Багатьом жінкам з косметичних причин або під час лікування раку грудей реконструюють молочні залози. Для цього використовують такі способи:

  • використання тканини, пересадженої з іншої частини тіла, наприклад спини, живота або стегон;
  • введення імпланту, наповненого фізіологічним розчином (солоною водою) або силіконовим гелем.

Імплант із сольовим розчином має силіконову оболонку, наповнену фізіологічним розчином. Силіконові гелеві імпланти заповнені міцним силіконовим гелем. Зазвичай силіконові імпланти на дотик м’якші, ніж імпланти з фізіологічним розчином.

Текстура поверхні оболонки може бути гладкою або текстурованою.

У імплантів з гладкою текстурою капсула тонка і м’яка, що має на надавати грудям природну м’якість.

Імпланти з текстурованою поверхнею мають більш щільну, шорстку і нерівну капсулу, що збільшує їхнє зчеплення з навколишніми тканинами.

Коли грудний імплант встановлено, навколо нього утворюється рубцева тканина, так звана тканинна капсула. Саме у цій тканинній капсулі і може утворитися BIA-ALCL.

Більшості жінок, у яких виявляють BIA-ALCL, діагноз встановлюють через роки після того, як їм ставили імпланти. В одних випадках діагностувати захворювання вдається завдяки дослідженню рідини довкола імпланта, в інших — після косметичного чи фізичного дискомфорту.

Ризик розвитку BIA-ALCL у жінок з текстурованими імплантами (імплантатами з нерівною поверхнею) вищий, ніж у жінок з гладкими імплантами. Водночас матеріал всередині імпланту — силікон або фізіологічний розчин — нібито не впливає на ризик розвитку BIA-ALCL.

У 2019 році Allergan, виробник імплантів, оголосив про глобальне відкликання використання текстурованих грудних імплантатів Biocell і тканинних розширювачів у відповідь на вимогу Управління з контролю за продуктами й ліками. А в 2020 році те ж Управління наказало, щоб попередження про лімфому було частиною маркування всіх фізіологічних і силіконових гелевих імплантів.

Про дослідження

Дослідники вивчили інформацію в базі даних спостереження, епідеміології та кінцевих результатів (SEER) про підтверджені випадки BIA-ALCL, які були діагностовані у жінок в період з 1 січня 2000 року по 31 грудня 2018 року.

Спочатку частота BIA-ALCL становила 8,1 випадків на 100 мільйонів жінок на рік. Згодом кількість випадків зросла:

  • 3,2 випадки на 100 мільйонів жінок з 2000 по 2005 роки;
  • 4,4 випадки на 100 мільйонів жінок з 2006 по 2011 роки;
  • 14,5 випадків на 100 мільйонів жінок з 2012 по 2018 роки.

“Враховуючи тісний зв’язок між текстурованими імплантами та BIA-ALCL, зростання захворюваності може бути пов’язане як зі збільшенням застосування текстурованих імплантатів у мамопластиці, так і зі збільшенням діагностики хвороби, що також може бути пов’язано зі збільшення захворюваності на всі лімфоми молочних залоз, — пишуть дослідники. — Ці тенденції викликають занепокоєння, оскільки використання текстурованих імплантів з 2011 року по 2015 рік зросло у більш ніж п’ять разів (з 2,3% до 13% процедур), незважаючи на повідомлення Управління з контролю за продуктами й ліками в 2011 році щодо імовірної небезпеки цих імплантів”.

Рекомендації жінкам з імплантами

Хоча результати дослідження викликають занепокоєння, важливо знати, що кількість випадків анапластичної великоклітинної лімфоми молочної залози все ще невелика. Водночас жінки з грудними імплантатами, а особливо з текстурованими, мають вищий ризик захворювання, ніж жінки з натуральними грудьми. Тому їм потрібно частіше обстежувати груди, а саме:

  • регулярно здійснювати моніторинг симптомів BIA-ALCL;
  • у разі дискомфорту чи косметичних проблем (біль, шишки, набряк, асиметрія) одразу відвідайти мамолога.

Якщо ви розглядаєте питання реконструкції грудей за допомогою імпланту, варто поговорити зі своїм лікарем про ризики та переваги імплантів, включно з відмінностями між текстурованими та гладкими імплантами. Ваш лікар має попередити вас про вірогідні ризики розвитку анапластичної великоклітинної лімфоми молочної залози.

 

Джерело: BREASTCANCER.ORG

Добавить комментарий