MOTHERS DAY FLYER -    PosterMyWall

Рак молочної залози — це здебільшого набуте онкологічне захворювання, яке виникає у зв’язку з сукупністю різних чинників. Але приблизно 1 із 15 випадків захворювання виникає через успадковану від кровного родича мутацію генів BRCA1/BRCA2.

Гени BRCA1/BRCA2 беруть участь у виробництві білків, які регулюють ріст і реплікацію клітин у грудях. Їхня мутація може призвести до неконтрольованого росту клітин в грудях та яєчниках, що є передумовами розвитку раку в цих органах.

Будь-яка жінка, в родини якої двоє або більше кровних родичів (бабуся, мати, тітка або сестра) хворіли на рак грудей, вважається людиною з сімейною історією захворювання. На жаль, такі жінки мають підвищений ризик розвитку у них раку молочної залози.

Також анамнез ускладнюється і особливостями перебігу хвороби у родичів. Якщо жінка захворіла на РМЗ до 50 років або окрім раку грудей мала ще й онкологічне захворювання яєчників, вірогідність “успадковування” хвороби її доньками, племінницями та внучками підвищується. Цю ж мутацію можуть мати і чоловіки.

Щоб визначити ступінь ризику розвитку раку грудей, лікарі можуть рекомендувати пацієнту з сімейною історією раку молочної залози зробити генетичні тести для визначення наявності “поломок” в BRCA1/BRCA2.

Окрім цього існують також й інші гени, які пов’язані з підвищеним ризиком розвитку раку молочної залози та інших видів раку. До них належать гени ATM, CDH1, CHEK2, MRE11A, NBN, PALB2, PTEN, RAD50, RAD51C і TP53.

Також існують випадки діагностування у жінок “спадкового” раку грудей, які не мали позитивних результатів на жоден зі згаданих генів. Це вказує на те, що ще не всі мутації генів виявлені науковцями.

Водночас у деяких людей може самостійно розвитися мутація в генах, яка в подальшому призведе до раку.

Жінкам, які мають генну мутацію, лікарі радять частіше обстежуватися у мамолога з метою ранньої діагностики захворювання. Регулярний скринінг раку грудей за допомогою УЗД молочних залоз рекомендується всім жінкам до 40 років, після 40 років, якщо лікар не призначив інакше, доцільно здійснювати мамографію. Також обов’язковим є і щомісячний самоогляд грудей після закінчення місячних або в будь-який фіксований день місяця з настанням менопаузи. Жінкам із сімейним анамнезом раку молочної залози лікарі можуть рекомендувати індивідуальний щільніший графік обстежень.

Окрім контролю стану здоров’я грудей, медики також радять дотримуватися таких методів зниження ризиків розвитку раку молочної залози:

  • фізична активність;
  • підтримання здорової ваги;
  • здорове харчування;
  • дотримання здорового графіку сну;
  • відмова від куріння;
  • помірне вживання алкоголю.

Інколи жінки з мутацією генів BRCA1/BRCA2, аби знизити вірогідність розвитку раку, проходять профілактичне лікування. Існують різні варіанти запобігання розвитку онкологічного захворювання, включаючи гормональну терапію, таку як селективні модулятори рецепторів естрогену (SERM) або інгібітори ароматази у випадку виявлення позитивного гормонального рецептора. Також жінкам, які не планують народжувати дітей у майбутньому, лікарі можуть радити видалення яєчників.

Джерело: News Medical

Добавить комментарий